Сос Холандез
Тази рецепта за сос Холандез, която припомня елегантния и изтънчен вкус на Франция във вашата кухня, съчетава простота и изтънченост. Пищната смес от разтопено масло, яйчни жълтъци и щипка лимон, приготвена с търпение и любов, ще придаде на ястията ви възвишена кремообразност, която танцува на небцето.
Продукти
- 125 г несолено масло разтопено и още топло
- 3 жълтъка големи, пресни
- 1 с.л. лимонов сок прясно изцеден
- 1 щипка сол или на вкус
- 1 щипка бял пипер или на вкус
Инструкции
- Поставете жълтъците, лимоновия сок, солта и белия пипер в блендер или кухненски робот. Смесете до гладка смес.
- Бавно сипете топлото разтопено масло в блендера или кухненския робот, докато той работи. Трябва да се получи гъст, кремообразен сос.
- Ако сосът е твърде гъст, добавете около една чаена лъжичка топла вода, за да го разредите.
- Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо. Вашият холандски сос вече е готов за сервиране.
Съвети
- Ключът към перфектния сос Холандез е търпението. Добавяйте маслото бавно, за да осигурите правилно емулгиране.
- Винаги използвайте пресен лимонов сок. Той придава свеж привкус, който не може да се възпроизведе с бутилираните сокове.
- Сосът Холандез е класическа добавка към яйца Бенедикт, но също така се съчетава добре с поширана риба, аспержи на скара, артишок или просто с пържола.
- Ако сосът се отдели, добавете струйка студена вода и разбийте енергично, за да се събере отново.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.