Сос Холандез

от | юни 1, 2023 | Сосове | 0 коментари

Тази рецепта за сос Холандез, която припомня елегантния и изтънчен вкус на Франция във вашата кухня, съчетава простота и изтънченост. Пищната смес от разтопено масло, яйчни жълтъци и щипка лимон, приготвена с търпение и любов, ще придаде на ястията ви възвишена кремообразност, която танцува на небцето.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Франция
Порции 4
Калории 400 kcal

Продукти
  

  • 125 г несолено масло разтопено и още топло
  • 3 жълтъка големи, пресни
  • 1 с.л. лимонов сок прясно изцеден
  • 1 щипка сол или на вкус
  • 1 щипка бял пипер или на вкус

Инструкции

  • Поставете жълтъците, лимоновия сок, солта и белия пипер в блендер или кухненски робот. Смесете до гладка смес.
  • Бавно сипете топлото разтопено масло в блендера или кухненския робот, докато той работи. Трябва да се получи гъст, кремообразен сос.
  • Ако сосът е твърде гъст, добавете около една чаена лъжичка топла вода, за да го разредите.
  • Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо. Вашият холандски сос вече е готов за сервиране.

Съвети

  • Ключът към перфектния сос Холандез е търпението. Добавяйте маслото бавно, за да осигурите правилно емулгиране.
  • Винаги използвайте пресен лимонов сок. Той придава свеж привкус, който не може да се възпроизведе с бутилираните сокове.
  • Сосът Холандез е класическа добавка към яйца Бенедикт, но също така се съчетава добре с поширана риба, аспержи на скара, артишок или просто с пържола.
  • Ако сосът се отдели, добавете струйка студена вода и разбийте енергично, за да се събере отново.
Ключови думи сос, холандез