Сос Марсала

от | окт. 8, 2023 | Сосове | 0 коментари

Пренесете силния вкус на сицилианската кухня в дома си с нашия сос Марсала. Този разкошен сос, включващ ароматна смес от вино Марсала и пикантни съставки, гарантира, че ще издигне всяко ястие с нотка изтънченост.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 10
Калории 100 kcal

Продукти
  

  • 500 мл вино Марсала сухо, не сладко
  • 1 голяма глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 2 с.л. зехтин
  • 250 мл пилешки бульон
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 2 с.л. вода
  • сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  • В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания на ситно лук и счукания чесън и ги задушете, докато станат прозрачни.
  • Налейте виното Марсала и оставете да къкри, докато намалее наполовина, около 10 минути.
  • Добавете пилешкия бульон в тенджерата и го оставете да къкри.
  • В малка купа смесете царевичното нишесте с вода, за да се получи каша. Бавно го разбъркайте в кипящия сос, докато се сгъсти.
  • Подправете със сол и черен пипер на вкус. Отстранете от огъня и оставете да се охлади, преди да сервирате.

Съвети

  • Изберете сухо вино Марсала за тази рецепта. Сладкото вино Марсала ще направи соса прекалено сладък.
  • За безглутенов вариант можете да замените царевичното нишесте с маруля на прах.
  • Сосът ще продължи да се сгъстява, докато се охлажда. Ако стане прекалено гъст, просто разбъркайте с малко топла вода или бульон, за да го разреждате.
  • Сосът Марсала традиционно се сервира с ястия от пилешко, телешко или свинско месо, но може да бъде и чудесна добавка към паста, ризото или печени зеленчуци.
Ключови думи сос