Сос Моле

от | юни 16, 2023 | Сосове | 0 коментари

рецепта за сос моле
Потопете се в богатото кулинарно наследство на Мексико с нашия домашен сос Mole. Този интензивно ароматен, леко сладък и пикантен сос се отличава със сложна комбинация от чили, шоколад, подправки и ядки, които придават комплексна дълбочина на вкуса. Всяка хапка е възхитително пътешествие на вкуса, независимо дали го съчетавате с пилешко, пуешко или енчилада!
няма оценка
Приготвяне 30 минути
Готвене 2 hours
Общо Време 2 hours 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Мексиканска
Порции 20
Калории 550 kcal

Екипировка

  • 1 Блендер или Пасатор

Продукти
  

  • 5 сушени чили анчо без семена и дръжки
  • 5 сушени чили пасиля без семена и стъбла
  • 500 мл пилешки бульон
  • 60 г стафиди
  • 50 г бадеми препечени
  • 50 г сусамови семена препечени
  • 3 средни домата около 400 г, печени
  • 1 среден лук около 150 г, нарязан
  • 3 скилидки чесън печени
  • 60 г мексикански шоколад нарязан
  • 1 ч.л. смляна канела
  • 1/2 ч.л. смлян карамфил
  • Сол на вкус
  • 60 мл растително масло

Инструкции

  • Започнете, като накиснете сушените чили в гореща вода за около 15-20 минути, докато омекнат.
  • Докато чилито се накисва, запечете бадемите и сусама в сух тиган на средна температура, докато станат златистокафяви.
  • В блендер смесете накиснатите чили, препечените бадеми, препечените сусамови семена, стафидите, печените домати, нарязания лук, печения чесън, мексиканския шоколад, смляната канела, смления карамфил и пилешкия бульон.
  • Пасирайте до гладка смес, като се уверите, че всички съставки са добре включени. Сосът трябва да има гъста, кадифена текстура.
  • Загрейте растителното масло в голям тиган на средна температура. Добавете смесения сос и оставете да къкри за около 1-2 часа, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти и ароматите се слеят прекрасно.
  • Подправете соса със сол според предпочитанията си. Вашият домашен сос моле вече е готов за сервиране!

Съвети

  • Сосът моле традиционно се сервира с домашни птици, но може да се използва и с други видове месо, енчилада или просто върху ориз.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до една седмица или да се замрази до 3 месеца.
  • Моле е сложен сос с много вариации. Не се колебайте да експериментирате с различни видове чили, ядки, семена и подправки, за да го направите свой собствен.
  • Винаги използвайте качествен мексикански шоколад за най-добри резултати. Ако нямате на разположение, използвайте черен шоколад в комбинация с ядки.
Ключови думи моле, сос