Сос „Хо“
Внесете екзотичен вкус в кухнята си с нашата възхитителна рецепта за сос XO. Произхождащ от Хонконг, този силен сос на основата на морски дарове е пълен с умами. Сложните му вкусови пластове - сладки, пикантни и леко люти - го правят изключително универсална подправка, която може да подобри всяко ястие - от пържени картофи до обикновен ориз.
Продукти
- 30 г сушени миди накиснати за една нощ
- 30 г г сушени скариди накиснати за една нощ
- 4 скилидки чесън нарязани на ситно
- 100 г шалот нарязан на ситно
- 50 г шунка Jinhua нарязана на ситно, ако няма налична шунка, може да се замени с друг вид шунка
- 100 мл растително масло
- 1 ч.л. люспи от чили
- 2 ч.л. кафява захар
- 1 с.л. соев сос
Инструкции
- Изплакнете накиснатите миди и скариди под студена вода. Отцедете ги и ги нарежете на ситно.
- В тиган загрейте растителното масло на средна температура. Добавете чесъна, шалота и шунката, като ги разбърквате, докато станат ароматни.
- Добавете смлените миди и скариди в тигана. Запържете на слаб огън, докато станат златистокафяви.
- Смесете люспите чили, кафявата захар и соевия сос. Разбъркайте добре, за да се смесят.
- Продължете да готвите соса на слаб огън за около 30-40 минути, докато се сгъсти до предпочитаната от вас консистенция.
- Оставете соса да се охлади, преди да го прехвърлите в чист буркан. Може да се съхранява в хладилника до един месец.
Съвети
- Винаги използвайте чиста лъжица, когато изгребвате соса, за да предотвратите замърсяване.
- Сосът XO може да се сервира с различни ястия, като дим сум, юфка, тофу и пържен ориз.
- Ориз на пара
- Пържени зеленчуци
- Панирано тофу
- Кнедли или дим сум
- Макарони

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.