Сос „Хо“

от | юли 23, 2023 | Сосове | 0 коментари

Внесете екзотичен вкус в кухнята си с нашата възхитителна рецепта за сос XO. Произхождащ от Хонконг, този силен сос на основата на морски дарове е пълен с умами. Сложните му вкусови пластове - сладки, пикантни и леко люти - го правят изключително универсална подправка, която може да подобри всяко ястие - от пържени картофи до обикновен ориз.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 50 минути
Общо Време 1 час 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Китайска
Порции 16
Калории 150 kcal

Продукти
  

  • 30 г сушени миди накиснати за една нощ
  • 30 г г сушени скариди накиснати за една нощ
  • 4 скилидки чесън нарязани на ситно
  • 100 г шалот нарязан на ситно
  • 50 г шунка Jinhua нарязана на ситно, ако няма налична шунка, може да се замени с друг вид шунка
  • 100 мл растително масло
  • 1 ч.л. люспи от чили
  • 2 ч.л. кафява захар
  • 1 с.л. соев сос

Инструкции

  • Изплакнете накиснатите миди и скариди под студена вода. Отцедете ги и ги нарежете на ситно.
  • В тиган загрейте растителното масло на средна температура. Добавете чесъна, шалота и шунката, като ги разбърквате, докато станат ароматни.
  • Добавете смлените миди и скариди в тигана. Запържете на слаб огън, докато станат златистокафяви.
  • Смесете люспите чили, кафявата захар и соевия сос. Разбъркайте добре, за да се смесят.
  • Продължете да готвите соса на слаб огън за около 30-40 минути, докато се сгъсти до предпочитаната от вас консистенция.
  • Оставете соса да се охлади, преди да го прехвърлите в чист буркан. Може да се съхранява в хладилника до един месец.

Съвети

  • Винаги използвайте чиста лъжица, когато изгребвате соса, за да предотвратите замърсяване.
  • Сосът XO може да се сервира с различни ястия, като дим сум, юфка, тофу и пържен ориз.
Най-добри храни, които да сервирате със сос XO:
  • Ориз на пара
  • Пържени зеленчуци
  • Панирано тофу
  • Кнедли или дим сум
  • Макарони
Ключови думи доматен сос, сос