Сос от Сливи

от | юли 24, 2023 | Сосове | 0 коментари

Тази сладка и пикантна подправка, произхождаща от китайската кухня, внася красив баланс на вкусовете на вашата трапеза. Нейният уникален вкусов профил, отличаващ се с нотка на пикантност, може да придаде фантастичен привкус на различни ястия, създавайки незабравимо гастрономическо преживяване.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 30 минути
Общо Време 40 минути
Ястие Сосове
Кухня Китайска
Порции 16
Калории 185 kcal

Продукти
  

  • 500 г сини сливи узрели, без костилки и нарязани на четвъртинки
  • 200 г захар
  • 120 мл оризов оцет
  • 60 мл соев сос
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 с. л. джинджифил пресен, настърган на ситно
  • 1 ч.л. пет подправки на прах
  • 1/2 ч.л. червени люти чушлета

Инструкции

  • Смесете сливите, захарта, оризовия оцет, соевия сос, чесъна, джинджифила, петте подправки на прах и люспите червено чили в тенджера.
  • Оставете сместа да заври на средно висока температура. Намалете температурата на слаб огън и я оставете да къкри 30 минути или докато сливите омекнат и сосът се сгъсти.
  • Използвайте обикновен блендер, за да пасирате сместа до гладкост. Ако предпочитате по-едър сос, можете да пропуснете тази стъпка или да пасирате по-малко.
  • Оставете соса да се охлади, преди да го прехвърлите в чист, херметически затворен буркан. Може да се съхранява в хладилника до две седмици.

Съвети

  • Регулирайте количеството на захарта и люспите чили според вкуса си.
  • Сосът се сгъстява при охлаждане. Ако след охлаждането е твърде гъст, можете да го разредите с малко вода или повече оцет.
  • Не забравяйте да използвате чисти прибори, когато загребвате соса, за да предотвратите развалянето му.
Най-добри храни, които да сервирате със сос от сливи:
  • Печена патица или пиле.
  • Пролетни рулца
  • Морски дарове на скара или пържени
  • Тофу или зеленчукови пържени ястия
  • Като сос за потапяне на кнедли или вонтони
Ключови думи китайски сос, пикантен сос, сладко кисело и люто