Сос от Стриди

от | юни 15, 2023 | Сосове | 0 коментари

как да приготвим сос от стриди?
Отключете ново ниво наслада с нашата рецепта за домашен сос от стриди. Произхождащ от кантонската кухня, този тъмен, лъскав сос добавя невероятен умами удар, заедно с фина сладост към вашите ястия. Това е тайната съставка, която превръща вашите пържени ястия, маринати и сосове от добри в незабравими!
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 1 час
Общо Време 1 час 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Азиатска
Порции 20
Калории 60 kcal

Продукти
  

  • 500 г стриди пресни и изчистени
  • 1 литър вода
  • 50 мл светъл соев сос
  • 50 мл тъмен соев сос
  • 100 мл г кафява захар
  • 2 с.л. царевично нишесте разтворено в 4 с.л. вода

Инструкции

  • В голям съд смесете изчистените стриди и водата. Оставете ги да заврат на средна температура.
  • Намалете температурата и оставете да къкри за около час или докато течността намалее наполовина.
  • Прецедете сместа през фино сито, като притискате твърдите частици, за да извлечете възможно най-много течност. Твърдите частици се изхвърлят.
  • Върнете прецедения бульон от стриди в тенджерата, добавете светлия и тъмния соев сос и кафявата захар. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
  • Бавно добавете сместа от царевично нишесте и вода в тенджерата, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Продължете да готвите, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
  • Отстранете от котлона и оставете да се охлади. Вашият домашен сос от стриди е готов за употреба или може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника.

Съвети

  • Този сос е идеален за подсилване на вкуса на пържени ястия, юфка и печено месо.
  • Съхранявайте домашно приготвения сос от стриди в херметически затворен съд в хладилника до 2 седмици.
  • Ако сте вегетарианец или сте алергични към ракообразни, на пазара се предлагат алтернативи на гъбена основа.
  • Винаги използвайте соса пестеливо, тъй като вкусът му е доста силен и може да надделее над другите съставки, ако не се използва умерено.
Ключови думи сос, стриди