Сос от Стриди
Отключете ново ниво наслада с нашата рецепта за домашен сос от стриди. Произхождащ от кантонската кухня, този тъмен, лъскав сос добавя невероятен умами удар, заедно с фина сладост към вашите ястия. Това е тайната съставка, която превръща вашите пържени ястия, маринати и сосове от добри в незабравими!
Продукти
- 500 г стриди пресни и изчистени
- 1 литър вода
- 50 мл светъл соев сос
- 50 мл тъмен соев сос
- 100 мл г кафява захар
- 2 с.л. царевично нишесте разтворено в 4 с.л. вода
Инструкции
- В голям съд смесете изчистените стриди и водата. Оставете ги да заврат на средна температура.
- Намалете температурата и оставете да къкри за около час или докато течността намалее наполовина.
- Прецедете сместа през фино сито, като притискате твърдите частици, за да извлечете възможно най-много течност. Твърдите частици се изхвърлят.
- Върнете прецедения бульон от стриди в тенджерата, добавете светлия и тъмния соев сос и кафявата захар. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
- Бавно добавете сместа от царевично нишесте и вода в тенджерата, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Продължете да готвите, докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
- Отстранете от котлона и оставете да се охлади. Вашият домашен сос от стриди е готов за употреба или може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника.
Съвети
- Този сос е идеален за подсилване на вкуса на пържени ястия, юфка и печено месо.
- Съхранявайте домашно приготвения сос от стриди в херметически затворен съд в хладилника до 2 седмици.
- Ако сте вегетарианец или сте алергични към ракообразни, на пазара се предлагат алтернативи на гъбена основа.
- Винаги използвайте соса пестеливо, тъй като вкусът му е доста силен и може да надделее над другите съставки, ако не се използва умерено.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.