Паста от Зелено Къри
Пренесете екзотичните аромати и смелите вкусове на тайландската улична храна в дома си с нашия лесен за приготвяне сос Зелено къри. Пикантен, ароматен и дълбоко засищащ, този сос ще придаде на ястията ви вкусен автентичен тайландски привкус, който ще накара всички да се върнат за още.
Екипировка
- 1 Блендер или Пасатор
Продукти
- 2 зелени люти чушлета без семки и нарязани на едро
- 1 стрък лимонова трева отстранен външен слой, нарязан
- 4 скилидки чесън обелени
- 2 шалота обелени и нарязани
- 2 см джинджифил обелен и нарязан
- 1 връзка пресен кориандър стъблата и листата са отделени и нарязани на едро
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- кората и сокът на 1 лайм
- 200 мл кокосово мляко
- 2 с. л. рибен сос
- 1 с. л. растително масло
- сол на вкус
Инструкции
- В кухненски робот смесете чилито, лимоновата трева, чесъна, шалота, джинджифила, стръковете кориандър, смления кориандър, смления кимион и кората от лайм. Бъркайте, докато се получи гъста паста.
- Загрейте олиото в тиган на средна температура, след което добавете зелената къри паста. Запържете за 2-3 минути, докато стане ароматна.
- Изсипете кокосовото мляко, рибния сос и сока от лайм. Разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън. Гответе 10-15 минути, докато сосът се сгъсти.
- Подправете със сол на вкус и добавете нарязаните листа кориандър непосредствено преди сервиране.
Съвети
- Ако предпочитате по-пикантно къри, добавете още люти чушки.
- Можете да съхранявате зелената къри паста в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
- Сосът от зелено къри е идеален за различни тайландски ястия, като например къри с пилешко, говеждо месо или морски дарове. Също така е подходящ за пикантен дип за предястия или като ароматна основа за супи с юфка.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.