Сос Пананг Къри

от | сеп. 6, 2023 | Сосове | 0 коментари

Пананг къри сос
Потопете се в сърцето на тайландската кухня с нашия домашен къри сос Пананг. Изпълнена с пикантни, сладки и солени аромати, тази рецепта пренася автентичния вкус на Тайланд в кухнята ви. Пригответе я веднъж и ще жадувате за уникалното вкусово съчетание отново и отново.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Тайландска
Порции 4
Калории 220 kcal

Продукти
  

  • 2 с.л. растително масло
  • 2 с. л. паста от къри Пананг
  • 400 мл кокосово мляко
  • 1 с. л. рибен сос
  • 2 ч.л. палмова захар или кафява захар
  • 2 листа от кафир лайм накъсани на парчета
  • 1 червена люта чушка нарязана на ситно, по желание за допълнителна топлина
  • сол на вкус

Инструкции

  • Загрейте растителното масло в тиган на средна температура. Добавете пастата Пананг къри и я запържете, докато стане ароматна.
  • Налейте половината от кокосовото мляко и разбъркайте добре, като оставите да къкри, докато започне да се сгъстява и да става ароматно.
  • Добавете останалото кокосово мляко, рибния сос, палмовата захар, накъсаните листа от кафир лайм и нарязаното чили (ако използвате). Разбъркайте, за да се смесят всички съставки.
  • Намалете температурата и оставете соса да къкри за около 15-20 минути, докато се сгъсти и ароматите се усвоят добре.
  • Опитайте на вкус и коригирайте подправките със сол, ако е необходимо. Вашият сос Пананг Къри вече е готов за сервиране.

Съвети

  • Чувствайте се свободни да коригирате количеството на къри пастата в зависимост от предпочитанията си за подправки.
  • За да подобрите вкуса, можете да добавите и прясно изцеден сок от лайм непосредствено преди сервиране.
  • Сосът може да се съхранява в хладилника до една седмица.
  • Къри сосът Пананг е универсален и се съчетава отлично с различни видове протеини като пилешко, телещко или тофу. Чудесен е и когато се използва като основа за пържени ястия или като сос за потапяне на пролетни рулца.
Ключови думи къри сос, сос