Сос Пиката

от | окт. 11, 2023 | Сосове | 0 коментари

Чудили ли сте се как да придадете на ястията си ресторантско качество? Не търсете повече от нашия автентичен сос Пиката! Този изискан италиански сос, изпълнен с възхитителния привкус на лимони и каперси, наистина превръща обикновените ястия в необикновени гастрономически преживявания.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 10
Калории 100 kcal

Продукти
  

  • 2 супени лъжици несолено масло
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 250 мл пилешки бульон с ниско съдържание на натрий
  • 100 мл пресен лимонов сок
  • 2 с.л. каперси отцедени
  • 2 с.л. пресен магданоз нарязан
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  • В тенджера разтопете маслото на средна температура. Добавете нарязания на ситно чесън и го запържете, докато стане златистокафяв.
  • Налейте пилешкия бульон и оставете сместа да къкри. Оставете я да къкри за около 5 минути, докато леко се редуцира.
  • Разбъркайте пресния лимонов сок, каперсите и нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер според вкуса си.
  • Оставете соса да къкри още 3-5 минути, докато леко се сгъсти. Вече е готов за сервиране върху избрания от вас протеин.

Съвети

  • Използвайте пресен лимонов сок вместо бутилиран за най-добър вкус.
  • Регулирайте количеството каперси според предпочитанията си за соленост.
  • Сосът Пиката се съчетава чудесно с пилешко, риба или телешко месо. Чудесен е и като заливка за печени зеленчуци.
  • Опитайте този сос Пиката върху любимите си месни или вегетариански ястия и издигнете ястието си на ново ниво на вкусност. Насладете се!
Ключови думи сос, сос за пиле