Сос Пири Пири

от | юли 24, 2023 | Сосове | 0 коментари

Запалете огъня в кухнята си с нашата примамлива рецепта за сос Пири Пири. Тази пикантна подправка, произхождаща от кухнята на Португалия, получава своя ярък вкус от африканските чилита "птиче око", известни още като "пири пири". Нейната смела топлина и пикантни нотки гарантирано ще придадат на ястията ви ободряващ привкус, който ще ви хареса.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Португалска
Порции 16
Калории 76 kcal

Продукти
  

  • 10 чили пири пири или чили птиче око, с отстранени дръжки
  • 3 скилидки чесън обелени
  • 1 малка червена чушка без семки и нарязана на едро
  • 1 лук средно голяма глава, обелена и нарязана на едро
  • 125 мл зехтин
  • 50 мл червен винен оцет
  • 1 ч.л. морска сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. риган

Инструкции

  • Комбинирайте всички съставки в кухненски блендер или пасатор.
  • Смесете ги, докато получите сравнително гладка консистенция. Ако предпочитате, можете да я оставите малко по-едра.
  • Прехвърлете сместа в тенджера и я оставете да къкри на среден огън.
  • Оставете соса да къкри в продължение на 10-15 минути или докато се сгъсти по ваш вкус.
  • След като приключи, оставете соса да се охлади напълно, преди да го прехвърлите в херметически затворен съд. Той може да се съхранява в хладилника до един месец.

Съвети

  • Регулирайте количеството на чилито според предпочитанията си.
  • За още по-богат вкус оставете соса да престои един или два дни, преди да го използвате.
Най-добри храни, които да поднесете със соса Пири Пири:
  • Пири Пири: пиле на скара или морски дарове
  • Печени зеленчуци
  • Като пикантен дип за пържени картофи или чипс
  • Като марината за месо преди печене на барбекю
  • Разбърква се в майонеза за пикантно намазване на сандвичи
Ключови думи сос