Сос Пири Пири
Запалете огъня в кухнята си с нашата примамлива рецепта за сос Пири Пири. Тази пикантна подправка, произхождаща от кухнята на Португалия, получава своя ярък вкус от африканските чилита "птиче око", известни още като "пири пири". Нейната смела топлина и пикантни нотки гарантирано ще придадат на ястията ви ободряващ привкус, който ще ви хареса.
Екипировка
- 1 Блендер или Пасатор
Продукти
Инструкции
- Комбинирайте всички съставки в кухненски блендер или пасатор.
- Смесете ги, докато получите сравнително гладка консистенция. Ако предпочитате, можете да я оставите малко по-едра.
- Прехвърлете сместа в тенджера и я оставете да къкри на среден огън.
- Оставете соса да къкри в продължение на 10-15 минути или докато се сгъсти по ваш вкус.
- След като приключи, оставете соса да се охлади напълно, преди да го прехвърлите в херметически затворен съд. Той може да се съхранява в хладилника до един месец.
Съвети
- Регулирайте количеството на чилито според предпочитанията си.
- За още по-богат вкус оставете соса да престои един или два дни, преди да го използвате.
- Пири Пири: пиле на скара или морски дарове
- Печени зеленчуци
- Като пикантен дип за пържени картофи или чипс
- Като марината за месо преди печене на барбекю
- Разбърква се в майонеза за пикантно намазване на сандвичи

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.