Сос Путанеска

от | юни 18, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос путанеска рецепта
Потопете се в одухотворената същност на Италия с нашия домашен сос Путанеска. Този класически сос, известен с дръзката си, ароматна комбинация от домати, маслини, каперси и чесън, с малко аншоа, притежава вкусови качества като никой друг.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 30 минути
Общо Време 40 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 5
Калории 70 kcal

Продукти
  

  • 500 г домати пресни или консервирани, смачкани
  • 100 г черни маслини без костилките и нарязани на едро
  • 2 каперси изплакнати
  • 3 скилидки чесън смлени
  • 5 филета от аншоа по желание, изплакнати и нарязани на ситно
  • 1 ч.л. червен пипер на люспи според вкуса, лют
  • сол на вкус
  • 60 мл зехтин
  • магданоз за украса

Инструкции

  • Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете нарязания на ситно чесън и люспите червен пипер и гответе, докато чесънът стане ароматен, но не покафенее.
  • Ако използвате, добавете в тигана ситно нарязаните филета от аншоа и гответе, докато се разтопят в олиото.
  • Добавете в тигана смачканите домати, нарязаните черни маслини и изплакнатите каперси.
  • Намалете температурата на котлона до минимум и оставете соса да къкри за около 15-20 минути. Това ще позволи на ароматите да се слеят прекрасно.
  • Опитайте соса и го подправете със сол, ако е необходимо, като имате предвид, че маслините и каперсите ще добавят соленост.
  • Поднесете домашния сос Путанеска върху предпочитаната от вас паста, като украсите с пресен магданоз.

Съвети

  • Сосът Путанеска обикновено се сервира със спагети, но може да се съчетае с всякаква паста по ваш избор.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 3-4 дни.
  • Добавянето на аншоа е традиционно, но може да се пропусне за вегетарианска версия.
Ключови думи доматен сос, сос