Сос с Водка

от | авг. 30, 2023 | Сосове | 0 коментари

Богат, кремообразен и деликатно одухотворен, нашият сос от водка е липсващият ключ към света на кулинарната наслада. Този класически италиано-американски сос, който обикновено се консумира с паста, внася красив баланс на вкусовете във всяко ястие, което украси.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 30 минути
Общо Време 40 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 6
Калории 180 kcal

Продукти
  

  • 50 мл зехтин
  • 1 глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 500 г консервирани домати нарязани на кубчета
  • 120 мл водка
  • 200 мл гъста сметана
  • Сол на вкус
  • 1 ч.л. люспи от червен пипер

Инструкции

  • Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и счукания чесън и ги задушете, докато станат прозрачни.
  • Добавете нарязаните на кубчета домати в тигана и оставете да къкри за около 10 минути или докато доматите омекнат.
  • Налейте водката, разбъркайте добре и оставете соса да къкри още 10 минути.
  • Разбъркайте тежката сметана, солта и люспите червен пипер, след което намалете температурата на котлона до ниска. Оставете соса да къкри още 10 минути, като разбърквате от време на време.
  • Сосът е готов за сервиране върху любимата ви паста. Можете също така да го съхранявате в хладилника за период до една седмица.

Съвети

  • За да получите по-гладък сос, можете да го пасирате с помощта на блендер или миксер.
  • Регулирайте количеството на люспите червен пипер в зависимост от предпочитаното от вас ниво на лютост.
  • Ако сосът изглежда прекалено гъст, добавете още малко сметана или малко вода за паста, за да го разреждате.
  • Сосът от водка се съчетава най-добре с паста, особено с ригатони, пене или спагети. Богатият му и кремообразен вкус го прави и чудесен спътник на ястия с пилешко месо или морски дарове.
Ключови думи сос, сос от водка