Сос Самбал Оелек

от | авг. 28, 2023 | Сосове | 0 коментари

Пригответе се да подправите кулинарните си приключения със Sambal Oelek - индонезийска чили паста, която е много силна. Известна с наситения си цвят и огнена жар, тази универсална подправка може да превърне обикновените ви рецепти в необикновени вкусови усещания.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Индонезийска
Порции 10
Калории 53 kcal

Продукти
  

  • 200 г червени люти чушки с отстранени дръжки
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. дестилиран оцет
  • 1 ч.л. захар

Инструкции

  • Поставете лютите чушки, чесъна и солта в кухненски робот или блендер. Пулсирайте, докато сместа се смели на едро.
  • Прехвърлете сместа с чили в тенджера.
  • Добавете оцета и захарта в тенджерата и разбъркайте, за да се смесят.
  • Гответе на среден огън за около 10-15 минути, като разбърквате от време на време, докато сместа леко се сгъсти.
  • Оставете Sambal Oelek да се охлади, преди да го прехвърлите в херметически затворен съд за съхранение. Може да се съхранява в хладилника до един месец.

Съвети

  • Ако предпочитате по-малко пикантен Sambal Oelek, отстранете семената от лютите чушки преди да ги смесите.
  • Тази подправка обикновено е доста пикантна. Започнете с малко количество и регулирайте според предпочитанията си.
  • Носенето на ръкавици при работа с люти чушки може да предотврати дразнене на кожата.
  • Sambal Oelek е универсален сос, който се съчетава добре с голямо разнообразие от храни. Използвайте го като подправка за ястия с юфка, пържени ястия, яйца или месо на скара. Той може да се използва и като основа за други сосове, като подсилва вкуса на ястията с пикантния си привкус.
Ключови думи самбал, сосове