Сос Самбал Оелек
Пригответе се да подправите кулинарните си приключения със Sambal Oelek - индонезийска чили паста, която е много силна. Известна с наситения си цвят и огнена жар, тази универсална подправка може да превърне обикновените ви рецепти в необикновени вкусови усещания.
Екипировка
- 1 Блендер или Пасатор
Продукти
- 200 г червени люти чушки с отстранени дръжки
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. дестилиран оцет
- 1 ч.л. захар
Инструкции
- Поставете лютите чушки, чесъна и солта в кухненски робот или блендер. Пулсирайте, докато сместа се смели на едро.
- Прехвърлете сместа с чили в тенджера.
- Добавете оцета и захарта в тенджерата и разбъркайте, за да се смесят.
- Гответе на среден огън за около 10-15 минути, като разбърквате от време на време, докато сместа леко се сгъсти.
- Оставете Sambal Oelek да се охлади, преди да го прехвърлите в херметически затворен съд за съхранение. Може да се съхранява в хладилника до един месец.
Съвети
- Ако предпочитате по-малко пикантен Sambal Oelek, отстранете семената от лютите чушки преди да ги смесите.
- Тази подправка обикновено е доста пикантна. Започнете с малко количество и регулирайте според предпочитанията си.
- Носенето на ръкавици при работа с люти чушки може да предотврати дразнене на кожата.
- Sambal Oelek е универсален сос, който се съчетава добре с голямо разнообразие от храни. Използвайте го като подправка за ястия с юфка, пържени ястия, яйца или месо на скара. Той може да се използва и като основа за други сосове, като подсилва вкуса на ястията с пикантния си привкус.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.