Сос със Синьо Сирене

от | юни 23, 2023 | Сосове | 0 коментари

Отдайте се на нашата кремообразната рецепта за домашен сос от синьо сирене. То е известно с отличителния си вкус и е в основата на този сос, като придава на ястията ви изтънченост, на която е трудно да се устои. Перфектен за заливане на пържоли, за потапяне на зеленчуци или дори за подправяне на бургера, този сос е универсално допълнение към кулинарния ви репертоар.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Международна
Порции 5
Калории 350 kcal

Продукти
  

  • 100 г синьо сирене натрошено
  • 120 мл гъста сметана
  • 1 скилидка чесън смлян
  • 1/2 ч.л. черен пипер прясно смлян
  • Сол на вкус

Инструкции

  • В тенджера на средна температура загрейте тежката сметана.
  • Добавете смления чесън и разбъркайте, докато стане ароматен.
  • Добавете натрошеното синьо сирене и разбъркайте, докато се разтопи в сметаната.
  • Подправете с прясно смлян черен пипер и сол на вкус.
  • Продължете да готвите соса на слаб огън за няколко минути, докато леко се сгъсти.
  • Отстранете соса от котлона и го оставете леко да се охлади, преди да го използвате.

Съвети

  • Изберете качествено синьо сирене за най-добър вкус.
  • Можете да добавите малко бяло вино или струйка лимонов сок за леко кисел контраст на кремообразния и богат сос.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до една седмица. Когато е готов за употреба, внимателно го загрейте на котлона.
Съчетаване на соса:
Сосът от синьо сирене е идеален за заливане на месо на скара или печено, особено на пържоли. Съчетава се добре и със зеленчуци на скара или печени зеленчуци. Опитайте го като сос за потапяне на пилешки крилца, за да получите възхитително разнообразие. Ако търсите гурме докосване, опитайте го върху бургер или като декадентски дип за пържени картофи.
Ключови думи бял сос, тартар