Сос Със Сирене Начо
Искате да си приготвите вкусно топящ се, гладък сос, който да пасва отлично на чипс от тортила? Не търсете повече от нашата рецепта за домашен сос със сирене"Начо". Произхождащ от Мексико, този кремообразен сос е любим за партита, често се консумира с начос, но е отличен и за потапяне, за гарниране на любимите ви мексикански ястия или дори за заливане на задушени зеленчуци.
Продукти
- 2 с. л. несолено масло
- 2 с. л. универсално брашно
- 240 мл мляко
- 225 г сирене чедър настъргано
- 1/4 ч.л. червен пипер
- 1/4 ч.л. кайенски пипер
- Сол на вкус
Инструкции
- Разтопете маслото в тенджера на средна температура.
- Разбъркайте брашното, за да се получи запръжка, и гответе, докато стане леко златистокафява.
- Бавно прибавете млякото, докато се смеси напълно, след което оставете сместа да къкри.
- Намалете температурата, след което постепенно добавете натрошеното сирене, като непрекъснато разбърквате, докато се разтопи напълно и стане гладко.
- Разбъркайте червения пипер, кайенския пипер и солта.
- Сервирайте соса топъл с любимите си начоси или други ястия.
Съвети
- Ключът към гладкия сос е сиренето да се добавя постепенно, а не наведнъж.
- Можете да регулирате подправките според вкуса си. Ако искате по-пикантен сос, можете да добавите още малко лют червен пипер или дори малко лют сос.
- Сосът от сирене "Начо" се сервира най-добре веднага, докато е още топъл. Може да се съхранява в хладилника до една седмица, но преди сервиране трябва да се затопли отново.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.