Домашен Лют Сос Срирача

от | юни 9, 2023 | Сосове | 0 коментари

Подправете приключенията си в кухнята с нашия домашен сос Срирача. Този силен, наситен с чили сос, обичан заради своя пикантен, остър и леко сладък профил, превръща всяко ястие във вълнуващо вкусово преживяване. Ще ви е нужно и малко търпение с тази рецепта, но ще си заслужава!
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 20 минути
Време за Ферментация 6 days
Общо Време 6 days 40 минути
Ястие Сосове
Кухня Виетнамска, Тайландска
Порции 10
Калории 220 kcal

Продукти
  

  • 50 г червени люти чушки като халапеньос или серано, почистени от дръжките и нарязани на едро
  • 6 скилидки чесън обелени и смлени
  • 400 г захар
  • 1 супена лъжица морска сол
  • 240 ml дестилиран бял оцет

Инструкции

  • В кухненски робот смесете лютите чушки, чесъна, захарта и солта. Обработвайте до получаването на грубо пюре.
  • Прехвърлете сместа в чист буркан, покрийте го с кърпа и го закрепете с ластик или връвчица. Оставете сместа да ферментира на стайна температура в продължение на 5-7 дни, като разбърквате веднъж дневно.
  • След периода на ферментация изсипете сместа от чили в блендер, добавете дестилирания бял оцет и пасирайте до гладкост.
  • Прецедете сместа през сито с фини решетки в тенджера, като притискате твърдите частици, за да извлечете възможно най-много течност.
  • Оставете соса срирача да заври на среден огън, след което намалете температурата на слаб огън и продължете да варите за около 10-15 минути.
  • Оставете соса да се охлади напълно, след което го прехвърлете в херметически затворен съд или бутилка за изстискване. Вашият домашен сос "Срирача" вече е готов за консумация!

Съвети

  • Сосът "Шрирача" е чудесен за юфка, пържени картофи, яйца, бургери и много други. Той също така е популярна добавка към майонеза и кетчуп за пикантен привкус.
  • Сосът ще бъде доста пикантен. Ако предпочитате по-мек сос, можете да отстраните семената от лютите чушки преди да ги смесите.
  • Домашно приготвеният сос срирача може да се съхранява в хладилника до 6 месеца. Вкусовете ще продължат да се развиват с течение на времето.
  • Не забравяйте да внимавате, когато боравите с люти чушки, и помислете дали да не носите ръкавици, за да предпазите кожата си.
Ключови думи лют сос, сос