Сос Тартар

от | юни 23, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос тартар рецепта
Издигнете ястията с морски дарове до ново ниво на вкус с нашата класическа рецепта за сос Тартар. Този кремообразен сос, произхождащ от френската кухня, традиционно се сервира с пържена риба, но е идеален и за потапяне на хрупкави пържени картофи, за сандвичи или за морски дарове на скара.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Време за Охлаждане 1 час
Общо Време 1 час 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 5
Калории 150 kcal

Продукти
  

  • 240 мл майонеза
  • 1 глава лук нарязана на ситно, около 30 г
  • 30 г кисели краставички нарязани на ситно
  • 1 с.л. каперси нарязани на ситно
  • 1 с. л. лимонов сок пресен
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  • В купа смесете майонезата, нарязания лук, нарязаните кисели краставички, нарязаните каперси, лимоновия сок и дижонската горчица.
  • Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре.
  • Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • Покрийте и оставете в хладилника за поне 1 час преди сервиране, за да може ароматите да се слеят.

Съвети

  • Можете да коригирате съставките според вкуса си. Някои хора добавят малко мед за сладост, докато други могат да добавят повече кисели краставички за допълнителен вкус.
  • Сосът може да се съхранява в хладилник в херметически затворен съд до една седмица.
Съчетаване със соса:
Сосът тартар се съчетава с всяко пържено ястие с морски дарове, особено с риба и чипс. Неговият кремообразен, но пикантен профил го прави и чудесен дип за зеленчуци, намазка за сандвичи, особено за рибни бургери, и сос за ястия с морски дарове на скара.
Ключови думи бял сос, сос