Сос Тика Масала

от | авг. 15, 2023 | Сосове | 0 коментари

рецепта за тика масала сос
Потопете се във вкусовете на британско-индийския фюжън с нашия сос Тика Масала. Направен от успокояваща смес от домати, сметана и смесица от подправки, този ароматен сос издига месото на скара на съвсем ново ниво на вкусност. Използвайте нашата рецепта, за да пресъздадете този емблематичен сос у дома и да добавите нотка кулинарно вълнение към ястията си.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Индийска
Порции 4
Калории 160 kcal

Продукти
  

  • 2 с.л. растително масло
  • 1 глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 с.л. джинджифил настърган
  • 1 с. л. гарам масала
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 1 с. л. с. л. смлян кориандър
  • 1 с. л. с. л. смлян кимион
  • 400 с. л. с. л. домати обелени и нарязани на кубчета
  • 2 с. л. мед
  • 250 мл гъста сметана
  • сол на вкус

Инструкции

  • Загрейте растителното масло в тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го задушете, докато омекне и стане прозрачен.
  • Добавете в тигана счукания чесън и настъргания джинджифил и разбъркайте за още една минута.
  • Поръсете с гарам масала, куркума, лют червен пипер, кориандър и кимион. Разбъркайте добре, за да се смесят с лука, чесъна и джинджифила.
  • Добавете обелените и нарязани на кубчета домати в тигана. Разбъркайте добре и оставете да къкри за около 10 минути или докато доматите се разпаднат и станат подобни на сос.
  • Разбъркайте меда, а след това и сметаната. Разбъркайте добре, за да се уверите, че всичко е комбинирано.
  • Подправете със сол на вкус. Оставете соса да къкри още 5-10 минути, докато се сгъсти до желаната от вас консистенция.
  • Сервирайте го върху месо на скара или го използвайте като основа за къри тика масала.

Съвети

  • За да придадете допълнителен вкус, запечете подправките, преди да ги добавите в соса.
  • Ако предпочитате по-гладък сос, можете да използвате потапящ се блендер или пасатор, за да пасирате соса след добавянето на доматите.
  • Сосът Tikka Masala се сервира най-добре върху пилешко месо на скара или панир. Може да се използва и като основа за къри от пилешко или панир тика масала, поднесено заедно с ориз басмати или хляб наан.
Ключови думи сосове