Сос Тика Масала
Потопете се във вкусовете на британско-индийския фюжън с нашия сос Тика Масала. Направен от успокояваща смес от домати, сметана и смесица от подправки, този ароматен сос издига месото на скара на съвсем ново ниво на вкусност. Използвайте нашата рецепта, за да пресъздадете този емблематичен сос у дома и да добавите нотка кулинарно вълнение към ястията си.
Продукти
- 2 с.л. растително масло
- 1 глава лук нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън смлени
- 1 с.л. джинджифил настърган
- 1 с. л. гарам масала
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. кайенски пипер
- 1 с. л. с. л. смлян кориандър
- 1 с. л. с. л. смлян кимион
- 400 с. л. с. л. домати обелени и нарязани на кубчета
- 2 с. л. мед
- 250 мл гъста сметана
- сол на вкус
Инструкции
- Загрейте растителното масло в тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го задушете, докато омекне и стане прозрачен.
- Добавете в тигана счукания чесън и настъргания джинджифил и разбъркайте за още една минута.
- Поръсете с гарам масала, куркума, лют червен пипер, кориандър и кимион. Разбъркайте добре, за да се смесят с лука, чесъна и джинджифила.
- Добавете обелените и нарязани на кубчета домати в тигана. Разбъркайте добре и оставете да къкри за около 10 минути или докато доматите се разпаднат и станат подобни на сос.
- Разбъркайте меда, а след това и сметаната. Разбъркайте добре, за да се уверите, че всичко е комбинирано.
- Подправете със сол на вкус. Оставете соса да къкри още 5-10 минути, докато се сгъсти до желаната от вас консистенция.
- Сервирайте го върху месо на скара или го използвайте като основа за къри тика масала.
Съвети
- За да придадете допълнителен вкус, запечете подправките, преди да ги добавите в соса.
- Ако предпочитате по-гладък сос, можете да използвате потапящ се блендер или пасатор, за да пасирате соса след добавянето на доматите.
- Сосът Tikka Masala се сервира най-добре върху пилешко месо на скара или панир. Може да се използва и като основа за къри от пилешко или панир тика масала, поднесено заедно с ориз басмати или хляб наан.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.