Сос Уорчестър

от | юни 19, 2023 | Сосове | 0 коментари

С корените си в английската кулинарна традиция, този сос, създаден с комбинация от оцет, меласа и множество подправки, предлага необикновена вкусова експлозия. Той е малко сладък, малко пикантен и абсолютно идеален за добавяне на пикантен стил към вашите ястия!
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Британска
Порции 5
Калории 80 kcal

Продукти
  

  • 120 мл малцов оцет
  • 60 мл вода
  • 50 г меласа
  • 1 с.л. паста от тамаринд
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 скилидка чесън счукан
  • 1 лук малка глава нарязана на ситно
  • 1/2 ч.л. смлян карамфил
  • 1/2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1/2 ч.л. синапено семе
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. черен пипер

Инструкции

  • В тенджера смесете всички съставки. Оставете сместа да къкри на средна температура.
  • Намалете температурата на слаб огън и оставете соса да къкри за около 20 минути или докато се редуцира с около една трета. Разбърквайте от време на време, за да не залепне.
  • Отстранете соса от котлона и го оставете да се охлади. След като се охлади, прецедете соса през сито с фини решетки, за да отстраните твърдите частици.
  • Вашият домашен уорчестърски сос вече е готов за използване в рецептите ви или го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до един месец.

Съвети

  • Сосът Уорчестър е универсална подправка, която може да се използва в различни ястия - от маринати и сосове до супи и задушени ястия.
  • Сосът ще продължи да развива ароматите си с течение на времето, така че е добре да го приготвите предварително.
  • Коригирайте подправките, ако е необходимо. Ако искате по-сладък сос, добавете повече захар; за по-пикантен сос добавете повече оцет.
  • Винаги разклащайте бутилката, преди да я използвате, тъй като съставките могат да се отделят с течение на времето.
Ключови думи сос, уорчестър