Сос Уорчестър
С корените си в английската кулинарна традиция, този сос, създаден с комбинация от оцет, меласа и множество подправки, предлага необикновена вкусова експлозия. Той е малко сладък, малко пикантен и абсолютно идеален за добавяне на пикантен стил към вашите ястия!
Продукти
- 120 мл малцов оцет
- 60 мл вода
- 50 г меласа
- 1 с.л. паста от тамаринд
- 1 с.л. рибен сос
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. кафява захар
- 1 скилидка чесън счукан
- 1 лук малка глава нарязана на ситно
- 1/2 ч.л. смлян карамфил
- 1/2 ч.л. смлян джинджифил
- 1/2 ч.л. синапено семе
- 1/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. черен пипер
Инструкции
- В тенджера смесете всички съставки. Оставете сместа да къкри на средна температура.
- Намалете температурата на слаб огън и оставете соса да къкри за около 20 минути или докато се редуцира с около една трета. Разбърквайте от време на време, за да не залепне.
- Отстранете соса от котлона и го оставете да се охлади. След като се охлади, прецедете соса през сито с фини решетки, за да отстраните твърдите частици.
- Вашият домашен уорчестърски сос вече е готов за използване в рецептите ви или го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до един месец.
Съвети
- Сосът Уорчестър е универсална подправка, която може да се използва в различни ястия - от маринати и сосове до супи и задушени ястия.
- Сосът ще продължи да развива ароматите си с течение на времето, така че е добре да го приготвите предварително.
- Коригирайте подправките, ако е необходимо. Ако искате по-сладък сос, добавете повече захар; за по-пикантен сос добавете повече оцет.
- Винаги разклащайте бутилката, преди да я използвате, тъй като съставките могат да се отделят с течение на времето.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.