Сос Велуте
Издигнете нивото на домашно приготвените ястия с нашия сос Велуте - основополагаща рецепта в света на френското кулинарно изкуство. Лек и кадифен, този сос образува хармонична връзка с вашето ястие, като подсилва естествените му вкусове и добавя нотка на изтънченост.
Продукти
- 50 г несолено масло
- 50 г обикновено брашно
- 500 мл пилешки бульон лек и безсолен
Инструкции
- азтопете маслото на средна температура в тенджера с дебело дъно.
- След като маслото се разтопи, поръсете с брашното при непрекъснато бъркане, за да се получи запръжка. Продължавайте да бъркате, докато сместа стане бледозлатиста, около 2-3 минути.
- Постепенно се налива пилешкият бульон, като непрекъснато се разбива, за да се получи гладък сос.
- Намалете температурата и оставете соса да къкри леко за около 20 минути, като разбърквате от време на време.
- Прецедете соса през сито с фини решетки, за да отстраните евентуалните бучки и да осигурите гладка консистенция.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте върху желаното от вас ястие.
Съвети
- Непрекъснато разбърквайте запръжката, за да не загори.
- Прецеждането на соса помага за постигане на перфектната кадифена текстура.
- Сосът може да се овкуси с различни билки и подправки в зависимост от ястието, с което ще се сервира.
- Сосът "Велуте" е изключително универсален и се съчетава най-добре с леки меса като птиче месо или риба. Той също така представлява възхитително допълнение към зеленчукови ястия или може да се използва като основа за други по-сложни сосове, което го прави основна рецепта в репертоара на всеки домашен готвач.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.