Сос Велуте

от | авг. 22, 2023 | Сосове | 0 коментари

Издигнете нивото на домашно приготвените ястия с нашия сос Велуте - основополагаща рецепта в света на френското кулинарно изкуство. Лек и кадифен, този сос образува хармонична връзка с вашето ястие, като подсилва естествените му вкусове и добавя нотка на изтънченост.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 4
Калории 200 kcal

Продукти
  

  • 50 г несолено масло
  • 50 г обикновено брашно
  • 500 мл пилешки бульон лек и безсолен

Инструкции

  • азтопете маслото на средна температура в тенджера с дебело дъно.
  • След като маслото се разтопи, поръсете с брашното при непрекъснато бъркане, за да се получи запръжка. Продължавайте да бъркате, докато сместа стане бледозлатиста, около 2-3 минути.
  • Постепенно се налива пилешкият бульон, като непрекъснато се разбива, за да се получи гладък сос.
  • Намалете температурата и оставете соса да къкри леко за около 20 минути, като разбърквате от време на време.
  • Прецедете соса през сито с фини решетки, за да отстраните евентуалните бучки и да осигурите гладка консистенция.
  • Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте върху желаното от вас ястие.

Съвети

  • Непрекъснато разбърквайте запръжката, за да не загори.
  • Прецеждането на соса помага за постигане на перфектната кадифена текстура.
  • Сосът може да се овкуси с различни билки и подправки в зависимост от ястието, с което ще се сервира.
  • Сосът "Велуте" е изключително универсален и се съчетава най-добре с леки меса като птиче месо или риба. Той също така представлява възхитително допълнение към зеленчукови ястия или може да се използва като основа за други по-сложни сосове, което го прави основна рецепта в репертоара на всеки домашен готвач.
Ключови думи сосове