Сос за Патешко

от | авг. 28, 2023 | Сосове | 0 коментари

Открийте радостта от приготвянето на домашен сос за патешко - сладко и пикантно лакомство, което често се сервира заедно с китайско-американски ястия. Тази жива подправка на плодова основа със сигурност ще зарадва вкусовите ви рецептори и ще превърне обикновените ви ястия в незабравимо кулинарно преживяване.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 25 минути
Общо Време 35 минути
Ястие Сосове
Кухня Китайска
Порции 10
Калории 230 kcal

Продукти
  

  • 300 г кайсии без костилките и нарязани
  • 100 мл ябълков оцет
  • 100 г кафява захар
  • 100 мл вода
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 ч.л. джинджифил настърган
  • 1 скилидка чесън смлян

Инструкции

  • В средна тенджера смесете нарязаните кайсии, ябълковия оцет, кафявата захар и водата. Разбъркайте добре, за да се смесят.
  • Оставете сместа да заври на средна температура.
  • След като кипне, намалете температурата на слаб огън и добавете соевия сос, настъргания джинджифил и счукания чесън.
  • Оставете да къкри за около 20 минути или докато кайсиите омекнат и сосът се сгъсти.
  • Оставете соса да се охлади, след което го пасирайте в блендер или кухненски робот до гладка смес.
  • Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.

Съвети

  • За по-едър сос пасирайте по-малко или оставете малко нарязани кайсии.
  • Сосът ще се сгъсти допълнително при охлаждане.
  • Ако предпочитате по-пикантен сос, добавете щипка лют сос или люспи от червен пипер.
  • Сосът от патици е универсална подправка, която се съчетава чудесно с голямо разнообразие от храни. Той е идеалният спътник за пролетни рулца, вонтони и пържен ориз. Можете да го използвате и като глазура за месо на скара или печено.
Ключови думи сладко кисело и люто