Сос за Патешко
Открийте радостта от приготвянето на домашен сос за патешко - сладко и пикантно лакомство, което често се сервира заедно с китайско-американски ястия. Тази жива подправка на плодова основа със сигурност ще зарадва вкусовите ви рецептори и ще превърне обикновените ви ястия в незабравимо кулинарно преживяване.
Продукти
- 300 г кайсии без костилките и нарязани
- 100 мл ябълков оцет
- 100 г кафява захар
- 100 мл вода
- 2 с. л. соев сос
- 1 ч.л. джинджифил настърган
- 1 скилидка чесън смлян
Инструкции
- В средна тенджера смесете нарязаните кайсии, ябълковия оцет, кафявата захар и водата. Разбъркайте добре, за да се смесят.
- Оставете сместа да заври на средна температура.
- След като кипне, намалете температурата на слаб огън и добавете соевия сос, настъргания джинджифил и счукания чесън.
- Оставете да къкри за около 20 минути или докато кайсиите омекнат и сосът се сгъсти.
- Оставете соса да се охлади, след което го пасирайте в блендер или кухненски робот до гладка смес.
- Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
Съвети
- За по-едър сос пасирайте по-малко или оставете малко нарязани кайсии.
- Сосът ще се сгъсти допълнително при охлаждане.
- Ако предпочитате по-пикантен сос, добавете щипка лют сос или люспи от червен пипер.
- Сосът от патици е универсална подправка, която се съчетава чудесно с голямо разнообразие от храни. Той е идеалният спътник за пролетни рулца, вонтони и пържен ориз. Можете да го използвате и като глазура за месо на скара или печено.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.