Хрупкави Такоси с Риба в Еър Фрайър

от | май 2, 2023 | Рецепти, Рецепти за еър фрайър | 0 коментари

рецепта за кос с риба в еър фрайър
Насладете се на ароматите на крайбрежието с тези хрупкави рибни такоси, изпепеляващ и здравословен обрат на любимата класика. С помощта на въздушен фритюрник можете да се насладите на задоволителната хрупкавост на перфектно приготвена риба без допълнителните калории и мазнина, които се получават при стандартното пържене. Рибата е отличен източник на постни протеини, омега-3 мастни киселини и важни витамини и минерали, което я прави питателен и вкусен избор за следващото ви хранене.
Тези рибни такоси са обогатени с разнообразни свежи и ярки съставки, включително хрупкав салата, кремообразно авокадо и тръпчив лайм, предлагайки симфония от вкусове и текстури, която ще ви накара да пожелаете още. Тази рецепта е идеална за небрежна вечеря през седмицата, за готвене през уикенда или дори за празнично честване на Cinco de Mayo.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 12 минути
Общо Време 32 минути
Ястие Основно Ястие
Кухня Мексиканска
Порции 4
Калории 190 kcal

Продукти
  

  • 500 г филе от бяла риба треска, палтус или тилапия, без кожа и кости
  • 60 г панировъчна галета панко
  • 5 г чили на прах
  • 2 г смлян кимион
  • 2 г червен пипер
  • 2 г сол на вкус
  • 2 г черен пипер прясно смлян
  • 1 голямо яйце леко разбито
  • 30 мл мляко всякакъв вид
  • 8 малки царевични тортили
  • 200 г зеле нарязано на тънки филийки, за салата
  • 100 г чери домати нарязани на четвъртинки
  • 1 зряло авокадо нарязано на филийки
  • 60 мл заквасена сметана или гръцко кисело мляко по избор
  • 15 мл сок от лайм прясно изцеден
  • 5 г пресен кориандър нарязан на ситно, за украса
  • резенчета лайм за сервиране

Инструкции
 

  • Загрейте въздушния си фритюрник на 200°C, за да осигурите равномерно изпичане на рибата.
  • В плитък съд смесете панировката panko, чилито на прах, кимиона, червения пипер, солта и черния пипер. В отделен плитък съд разбийте заедно леко разбитите яйца и мляко.
  • Потопете всяко рибно филе в яйчената смес, след което го натиснете в панировката, като се уверите, че и двете страни са равномерно покрити. Внимателно изтръскайте излишното покритие.
  • Поставете покритите рибни филета на един слой върху кошницата или тавата на фритюрника, като внимавате да не се припокриват. Това ще позволи равномерно изпичане и хрупкавост.
  • Поставете кошницата или тавата в еър фрайъра и гответе рибата в продължение на 10-12 минути, като я обръщате по средата на готвенето, или докато рибата се сготви, а покритието стане златисто и хрупкаво.
  • Докато рибата се готви, загрейте царевичните тортили в сух тиган на средна температура за около 30 секунди от всяка страна или ги увийте във фолио и ги загрейте във фурната на 150°C (300°F) за 5-7 минути.
  • След като рибата е готова, внимателно я прехвърлете върху дъска за рязане и я нарежете на по-малки парчета или ленти. Върху всяка затоплена тортила поставете слой от тънко нарязаното зеле, след това рибата, чери доматите, резени авокадо и по желание заквасена сметана или кисело мляко.
  • Полейте готовите такос с прясно изцеден сок от лайм и поръсете с нарязан кориандър. Сервирайте веднага с парченца лайм отстрани за допълнителен пикантен вкус.

Съвети

  • Подсушете рибните филета с хартиени кърпи, преди да ги покриете, за да може яйчената смес и сместа от галета да прилепнат по-добре.
  • Можете да използвате безглутенова галета или бадемово брашно като алтернатива на панировката за безглутенов вариант.
  • Не се колебайте да добавите любимите си гарнитури и украси, като например нарязано халапеньо, маринован лук или капка лют сос.
  • За по-солидна основа можете да смесите тънко нарязаното зеле с обикновен дресинг, приготвен от майонеза, сок от лайм, сол и черен пипер.
  • Ако рибните филета са много дебели, може да се наложи да коригирате времето за готвене по подходящ начин.
Ключови думи Еър Фрайър, такос