Тандури Сос

от | авг. 7, 2023 | Сосове | 0 коментари

Открийте вкусовете на Индия с нашия сос Тандури. Тази силна смес от кисело мляко и ароматни подправки е идеална за мариноване на месо, като пренася същността на традиционното готвене в пещта Тандур на домашния ви грил или фурна. Сосът е не само богат на вкус, но киселото мляко омекотява месото, което гарантира вкусен и сочен резултат.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Време за мариноване 2 hours
Общо Време 2 hours 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Индийска
Порции 6
Калории 120 kcal

Продукти
  

  • 250 мл обикновено кисело мляко пълномаслено
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. растително масло
  • 2 скилидки чесън смлян
  • 1 с.л. джинджифил настърган
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 с.л. смлян кориандър
  • 2 ч.л. куркума
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. смляна канела
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • Сол на вкус

Инструкции

  • В голяма купа смесете киселото мляко, лимоновия сок, растителното масло, смления чесън, настъргания джинджифил, кимиона, кориандъра, куркумата, червения пипер, канелата, лютия червен пипер и солта.
  • Разбъркайте всички съставки, докато се смесят добре.
  • Добавете избраното от вас месо (пилешко, агнешко или панир) в купата и се уверете, че то е напълно покрито със соса.
  • Покрийте купата и оставете месото да се маринова в хладилника за поне 2 часа, а най-добре за цяла нощ, за да придобие най-добър вкус.
  • Когато е готово за готвене, извадете месото от маринатата, като изтръскате излишното количество. Печете на скара или на фурна по желание.

Съвети

  • За да постигнете традиционния опушен вкус на тандури, можете да добавите малко пушен червен пипер към сместа.
  • Колкото по-дълго оставите месото да се маринова, толкова по-ароматно и крехко ще бъде то.
Сосът "Тандури" се използва най-често като марината за пилешко, агнешко или панир, които след това могат да се пекат на скара или на фурна. Маринованото месо може да се добави и към ястия като биряни или да се използва като топинг за пици с наан.
Ключови думи сосове