Сос Уасаби
Запалете вкусовите си рецептори с вълнуващата тръпка на домашно приготвения сос уасаби. Този характерен и огнен сос, който е ключов в японската кухня, осигурява вълнуващ прилив на топлина, който превръща всяко ястие с морски дарове в елегантно кулинарно преживяване.
Продукти
- 20 г уасаби на прах
- 30 мл вода студена
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. оризов оцет
Съвети
- Сосът уасаби губи своята лютивост, ако е оставен на въздух твърде дълго време. За да го запазите свеж и горещ, покрийте го плътно и го съхранявайте в хладилника.
- Винаги използвайте студена вода при приготвянето на уасаби, тъй като топлата вода може да доведе до прекомерна горчивина на соса.
- Ако искате да регулирате топлината, не се колебайте да добавите повече или по-малко уасаби на прах според вкуса си.
- Сосът уасаби обикновено се сервира със суши, сашими и други ястия с морски дарове поради способността му да неутрализира рибния вкус. Въпреки това, неговият уникален и остър вкус се съчетава добре и с пържоли, пилешко месо и зеленчуци на скара. Можете да го използвате и като пикантен дип за японски кнедли или да го смесите в ястия с юфка за лют привкус.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.