Сос Уасаби

от | сеп. 20, 2023 | Сосове | 0 коментари

Запалете вкусовите си рецептори с вълнуващата тръпка на домашно приготвения сос уасаби. Този характерен и огнен сос, който е ключов в японската кухня, осигурява вълнуващ прилив на топлина, който превръща всяко ястие с морски дарове в елегантно кулинарно преживяване.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Общо Време 5 минути
Ястие Сосове
Кухня Японска
Порции 2
Калории 110 kcal

Продукти
  

  • 20 г уасаби на прах
  • 30 мл вода студена
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. оризов оцет

Инструкции

  • В малка купа смесете уасаби на прах и студена вода. Разбъркайте до получаването на гъста паста.
  • Оставете сместа да престои около 5 минути, за да се развие ароматът.
  • Добавете соевия сос и оризовия оцет към сместа и разбъркайте, докато се смесят добре.
  • Вашият сос уасаби е готов за сервиране! Може да се използва веднага или да се съхранява в хладилника за по-късна употреба.

Съвети

  • Сосът уасаби губи своята лютивост, ако е оставен на въздух твърде дълго време. За да го запазите свеж и горещ, покрийте го плътно и го съхранявайте в хладилника.
  • Винаги използвайте студена вода при приготвянето на уасаби, тъй като топлата вода може да доведе до прекомерна горчивина на соса.
  • Ако искате да регулирате топлината, не се колебайте да добавите повече или по-малко уасаби на прах според вкуса си.
  • Сосът уасаби обикновено се сервира със суши, сашими и други ястия с морски дарове поради способността му да неутрализира рибния вкус. Въпреки това, неговият уникален и остър вкус се съчетава добре и с пържоли, пилешко месо и зеленчуци на скара. Можете да го използвате и като пикантен дип за японски кнедли или да го смесите в ястия с юфка за лют привкус.
Ключови думи сос