Начало 5 Витамини и минерали 5 Видове Магнезий – Коя Форма е Най-Добра?

Видове Магнезий – Коя Форма е Най-Добра?

от | фев. 12, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Темата, която ще разгледаме в тази статия, се отнася до функциите, свойствата и всичко свързано с минерала за нашия организъм – магнезия, като се фокусираме върху това кой да изберем за нашето благополучие и кои са формите или хранителните добавки с високи дози биодостъпен магнезий. Всъщност, като започнем от химичната структура и преминем през различните видове магнезий, срещани в природата, ще разберем основните начини за приемане на този минерал, за да извлечем ползите, които може да предложи, благодарение на множеството функции, които изпълнява в организма, като ще ви подскажем какви са хранителните добавки с висока доза биодостъпен магнезий.

Магнезий: химична структура и Функции

Магнезият (Mg2+) е химичен елемент от групата на алкалоземните метали, който се среща в природата като минерал. В човешкия организъм той е четвъртият най-разпространен катион и вторият най-разпространен вътреклетъчно след калия (К+). При разглеждане на електронната конфигурация на този химичен елемент се забелязва наличието на два електрона в най-външната орбитала. Тези електрони лесно се предават на други химични елементи, които се нуждаят от електрони, за да допълнят външното си енергийно ниво.

Магнезият, лишен от два електрона, е (в стабилната си форма) положително зареден: магнезиев йон или елементарен магнезий Mg2+. Поради високата си реакционна способност той се среща под формата на магнезиеви съединения и магнезиеви соли. Магнезиевите соли могат да бъдат органични или неорганични. Като цяло неорганичните соли са по-богати на магнезий от органичните. Въпреки това неорганичните соли имат по-ниска степен на абсорбция от органичните соли.

Функций

Магнезият се намира главно в клетката, където действа като противодействие на АТФ – най-важния енергиен източник в метаболизма. Магнезият е кофактор в повече от 300 ензимни системи, които регулират различни биохимични реакции в организма, включително синтеза на протеини, предаването на сигнали, контрола на кръвната глюкоза и регулирането на кръвното налягане.

Магнезият е необходим и за структурната функция на протеините, нуклеиновите киселини и митохондриите. Необходим е за синтеза на ДНК и РНК и за производството на енергия както при аеробния, така и при анаеробния метаболизъм, индиректно като част от комплекса магнезий-АТФ или директно като ензимен активатор. Магнезият играе ключова роля и в активния транспорт на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани – процес, който е важен за провеждането на нервните импулси, мускулните съкращения, вазомоторния тонус и нормалния сърдечен ритъм.

Той също така допринася за структурното развитие на костите и е необходим за (АТФ-зависимия) синтез на най-важния вътреклетъчен антиоксидант: глутатион.
Най-важният резервоар на магнезий са костите (около 60 % от общото количество магнезий в организма), а останалите 40 % се намират в извънкостната тъкан.

Екскрецията на магнезий се регулира основно от бъбреците, тъй като серумната му концентрация се контролира основно от отделянето му с урината. Абсорбцията и екскрецията на магнезий се влияят от различни хормони.

В тази връзка е доказано, че 1,25-дихидроксивитамин Д може да стимулира чревната абсорбция на магнезий. От друга страна, магнезият е необходим кофактор за свързването на витамин Д с неговия транспортен протеин – свързващия протеин на витамин Д.

магнезиеви соли разпиляни

Видове магнезий: кога да ги използваме?

Всички добавки с магнезий не са еднакви, поради което е добре да познавате особеностите на всяка от тях, за да изберете най-добрата за вашите нужди. Това, което ги отличава, е бионаличността на самия минерал, т.е. процентът на веществото, който се намира в кръвта в резултат на процесите на абсорбция. Според някои проучвания степента на усвояване на магнезий е в тясна зависимост от разтворимостта на самата сол: колкото по-разтворима е солта, толкова по-голяма е абсорбцията.

От скоростта на абсорбция зависи количеството сол, което достига до кръвта и следователно може да окаже своето въздействие върху организма. Повечето продукти на пазара съдържат магнезиеви соли, т.е. комбинация от самия магнезий и друг минерал или органично съединение.

Точно тези комбинации осигуряват по-голяма или по-малка бионаличност на минерала и по този начин правилното му усвояване, което също е от основно значение за състава на магнезиевите добавки. Добавките с по-голяма бионаличност на магнезий помагат за по-лесното повишаване на нивата на магнезий в организма и следователно са идеални за лечение на магнезиев дефицит.

Като цяло органичните магнезиеви соли са най-добре усвоимите магнезиеви соли (пидолат, цитрат, бисглицинат), въпреки че осигуряват по-малки количества магнезиеви елементи. За разлика от тях магнезиевите соли, свързани с неорганични съединения, имат по-ниска бионаличност.

Неорганичните соли осигуряват високо ниво на елементарен магнезий, но имат много ограничена бионаличност поради слабата си разтворимост. Тъй като магнезиевите съединения и соли често се приемат, за да се повишат нивата на този минерал в организма и да се компенсира евентуалният му недостиг, изглежда логично да се ориентираме към прием на съединения и соли с по-високо съдържание на елементарен магнезий.

Основният проблем обаче е способността на червата да усвояват магнезия, затова винаги е най-добре да избирате органичните форми на минерала, които нямат и слабително действие.

Магнезиев бисглицинат

Магнезиевият бисглицинат е органична сол, в която магнезият е свързан с две глицинови молекули. Той се абсорбира и освобождава в кръвния поток по-лесно, отколкото други източници на магнезий. Магнезиевият бисглицинат е много полезен за спортисти, при стресови състояния (кликнете тук, за да прочетете повече за връзката между стреса и приема на магнезий) и при нарушения на съня. Той е и отлична алтернатива за тези, които не понасят други магнезиеви препарати в червата си.

Магнезиев хлорид

Магнезиевият хлорид се състои от една молекула магнезий, два хлорни йона и 6 молекули вода. Въпреки че е неорганичен, този продукт е и силно усвоим, като всеки грам магнезиев хлорид осигурява приблизително 120 милиграма елементарен магнезий. Магнезиевият хлорид се препоръчва за подобряване на симптомите на предменструалния синдром, при наличие на хипертония (стига да не е усложнена от бъбречни проблеми), за предотвратяване на недостиг при възрастни хора и при недостиг на калций и калий.

Магнезиев цитрат

Това е смес от магнезиев карбонат с морски произход и лимонена киселина с растителен произход. Основната характеристика на тази сол е, че тя се възползва от високото съдържание на магнезий в магнезиевия карбонат и високата разтворимост на магнезиевия цитрат, който се образува във воден разтвор. Магнезиевият цитрат може да бъде най-подходящият избор за укрепване на здравето на костите и за предотвратяване на камъни в бъбреците, тъй като една от функциите на лимонената киселина е да предотвратява утаяването и натрупването на калций в урината. Освен това едно контролирано проучване показва, че приемът на магнезиев цитрат може да намали намаляването на костната маса, което е характерно за остеопорозата

Магнезиев лактат

Магнезиевият лактат е магнезиевата сол на млечната киселина. Той се усвоява добре от организма и често се среща в комбинация с калиеви соли. Той поддържа електролитния баланс на организма, подобрява храносмилателните функции, подпомага усвояването на калция и използването на глюкозата като източник на енергия. Той е полезен за тези, които искат да повишат физическата и умствената си работоспособност, особено по време на сезонните промени.

Магнезиев карбонат

Магнезиевият карбонат е съединение, получено от магнезиев хидроксид. Той е силно неразтворим във вода и слабо усвоим от човешкия организъм. Магнезиевият карбонат има полезни свойства на чревно ниво, като спомага за отпускане на мускулите на дебелото черво, възстановяване на правилните нива на наличната микрофлора и насърчаване на изхвърлянето на фекалиите. Освен това той има антиацидни свойства и затова е много полезен при диспепсия и рефлукс.

Магнезиев пидолат

Магнезиевият пидолат е магнезиевата сол на пидоловата киселина. Магнезиевият пидолат може да има висока бионаличност и добро вътреклетъчно усвояване. Тази сол се използва за превантивно лечение на първична дисменорея. В допълнение, проучванията твърдят, че магнезиевият пидолат има положителен ефект по отношение на невроседирането и следователно е особено полезен за подобряване на симптомите на мигрена.

Магнезиев пируват

Това е съединение, получено в резултат на връзката между магнезий и пирогроздена киселина, полезно в случаите на нисък хранителен прием или повишени нужди от магнезий. Въпреки че някои предварителни проучвания показват, че увеличаването на приема на пируват може да помогне за подобряване на физическата издръжливост по време на тренировка, други проучвания не са установили тази или друга полза по отношение на спортните постижения. Дори EFSA (Европейският орган за безопасност на храните) изглежда не е одобрил твърденията, обосноваващи ползите от магнезиевия пируват.

Магнезиев оротат

Магнезиевият оротат се получава чрез комбиниране на магнезий с оротова киселина, която е междинен продукт в биосинтезата на пиримидина – азотна основа, участваща в синтеза на ДНК и РНК. Магнезиевият оротат има висока бионаличност и не предизвиква диария. Според някои изследвания това е една от най-ефективните магнезиеви добавки за справяне с магнезиевия дефицит. Всъщност проучванията показват, че оротатите могат да преминат през клетъчните мембрани, което позволява ефективно освобождаване на магнезиеви йони до най-вътрешните слоеве на митохондриите и клетъчните ядра.

Магнезиев сулфат

Магнезиевият сулфат (MgSO4) е магнезиевата сол на сярната киселина. Нарича се още английска сол или сол Епсом. Може да се използва като физиологично лаксативно средство или като осмотично пургативно средство; при високи дози голяма част от магнезиевия сулфат не се абсорбира от червата, като чрез осмотичен градиент привлича вода в лумена на вътрешните органи. Поглъщането на магнезиев сулфат увеличава хидратацията на фекалиите, като им придава полутвърда или откровено течна консистенция, което улеснява евакуацията.

Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид е неорганичен магнезий, който се представя с химичната формула MgO. Това е молекула, която, привличайки вода, образува магнезиев хидроксид, Mg(OH)2, известен най-вече със слабителното си действие. Степента му на усвояване е 4%, поради което е много слаб в сравнение с изброените по-горе и не е полезен за компенсиране на магнезиев дефицит. От друга страна, слабителните му свойства го превръщат в отлично средство за лечение на запек.

Заключение

В заключение, примерът с магнезия подчертава факта, че при храненето и добавките е изключително важно не само да се разглеждат внимателно макро- и микроелементите, които се приемат, но и да се вземе предвид факторът бионаличност, т.е. количеството активна съставка, което може да се абсорбира при нормални физиологични условия.

Често Запитвани Въпроси

Какви са различните форми на магнезий?

Различните форми на магнезий включват магнезиев оксид, магнезиев цитрат, магнезиев глицинат, магнезиев сулфат и магнезиев хлорид.

Коя е най-добрата форма на магнезий за сън?

Магнезиевият глицинат често се препоръчва за сън, тъй като има успокояващ ефект и се усвоява лесно от организма.

Коя е най-добрата форма на магнезий при запек?

Магнезиевият цитрат често се препоръчва при запек, тъй като има слабително действие и може да помогне за омекотяване на изпражненията.

Коя е най-добрата форма на магнезий за спортисти?

Магнезиевият малат често се препоръчва за спортисти, тъй като може да помогне за намаляване на мускулната умора и крампите и да подпомогне производството на енергия.

Коя е най-добрата форма на магнезий за здравето на сърцето?

Магнезиевият таурат често се препоръчва за здравето на сърцето, тъй като може да помогне за регулиране на сърдечния ритъм и да подпомогне сърдечно-съдовата функция.