Начало 5 Витамини и минерали 5 Витамин Ц на Прах: Ползи и Дневна Доза

Витамин Ц на Прах: Ползи и Дневна Доза

от | ян. 20, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Същност и ползи от витамин Ц

Той е познат още като аскорбинова киселина, и е съществено хранително вещество, което е нужно за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той е водноразтворим витамин, което означава, че не се съхранява в организма и трябва да се набавя ежедневно чрез хранене или хранителни добавки.

Ето и няколко от многобройните ползи от витамин Ц:

 • По-силна имунна система.
 • Пряк лек за много болести (според някои учени).
 • По-добро благосъстояние и настроение.
 • Повече енергия за упражнения.
 • Работи с други витамини и минерали, които се усвояват по-лесно.
 • витамин Ц е необходим за производството на адреналин.
 • Резултатът е по-хубава кожа, коса и нокти.

Как действа витамин Ц?

витамин Ц, или аскорбинова киселина, всъщност е антиоксидант и то доста мощен. Когато консумирате витамина, той веднага започва да действа като антиоксидант. В този случай витамин Ц помага в борбата със свободните радикали в организма, които иначе биха навредили на нормалните клетки. По този начин антиоксидантът действа като коензим в организма.

Това е равносилно на по-добра имунна система като цяло и на по-видими ползи. Например по-добра кожа и коса: това се дължи на факта, че витаминът стимулира естественото производство на колаген в организма. Ето защо много хора смятат, че витамин Ц всъщност е по-добра добавка от чистия колаген.

Витамин Ц на прах

Проучванията показват, че инжектирането на аскорбинова киселина е най-добрият начин за усвояване на витамин Ц. За съжаление тя е твърде скъпа и твърде сложна за обикновения българин.

Ето защо, освен разнообразното хранене, най-добрата алтернатива е да приемате витамин Ц под формата на прах.

витамин Ц на прах е чиста аскорбинова киселина. Има леко цитрусов вкус и може лесно да се смесва с вода. Тялото абсорбира по-голямата част от него веднага, което го прави изключително ефективен. Няма непосредствени странични ефекти от консумацията на големи количества витамин Ц на прах. Във всеки случай в световната история не е имало случаи на предозиране с витамин Ц и е документирано, че в миналото хората са приемали по няколкостотин грама на ден, когато това е било само от полза.

Въпреки това големи количества изобщо не са необходими. Дори малки количества витамин Ц на прах са много повече от това, което ще получите от храната. Един средно голям портокал съдържа малко над 70 mg и често се казва, че това количество е равно на препоръчителния дневен прием.

С витамин Ц на прах можете да отидете малко по-далеч. Обикновено е най-добре да приемате между 500 и 1000 mg дневно. Това означава до 1 грам. По този начин си гарантирате всички ползи за здравето от витамина. Ако се опитвате да се преборите с инфекция или заболяване, трябва да приемате много по-големи количества. Ще обсъдим и това по-късно в статията.

Уверете се обаче, че приемате подходяща форма на витамин Ц на прах. Най-добрата от най-добрите е л-аскорбиновата киселина, която е естествен вид. Синтетичните продукти не предлагат толкова много ползи, така че просто не си струва да си губите времето с тях.

Една от най-добрите алтернативи е да се купи наскорбат, който по същество е същият – разликата е само в това, че е киселинно неутрален. И всъщност може да донесе повече ползи, тъй като всеки може да го приема.

L-аскорбиновата киселина може да бъде трудна за стомаха, но наскорбатът, от друга страна, е неутрален. Ето защо това е една от най-добрите форми на витамин Ц, които можете да имате на разположение у дома.

Витамин Ц на таблетки

Алтернатива на праха са обикновените таблетки витамин Ц. Те са малко по-лесни за намиране: Можете да ги закупите например в супермаркетите, в аптеките и, разбира се, в интернет. В момента е най-добре и най-евтино да ги купите онлайн.

Предимствата са, че таблетките се приемат лесно и че са лесни за получаване. Можете да ги купите навсякъде и са евтини. Много хора също така предпочитат да приемат витамин Ц под формата на таблетки, а не на прах, тъй като нямат вкус. Недостатъците са, че те са много по-скъпи като количество от праха и се нуждаете от няколко таблетки, за да получите възможно най-добрия ефект.

витамин ц - таблетки разпиляни на бяла маса и резанчета портокал

Липса на витамин Ц – симптоми

Между 5 и 10% от хората в западния свят определено страдат от недостиг на витамин Ц. Освен това има много хора, които получават известно количество от витамина, но според някои източници то не е достатъчно.

Освен това количеството, от което се нуждаем, може да е различно при отделните хора. Телесното тегло играе важна роля, но телата ни също работят с различна скорост, така че има няколко фактора.

Но като начало, ако имате недостиг на витамин Ц, симптомите са следните:

 • Суха и матова кожа с пъпки
 • Нокти с видими петна или цветни линии
 • Лесно се получават рани и трудно се лекуват отново
 • Болка в ставите
 • Слаби кости
 • Кървене на венците
 • Дългосрочно лошо настроение
 • Слаба имунна система: например повече от 2 простудни заболявания годишно

Имайте предвид, че тези симптоми може да се дължат и на други причини, а не само на недостиг на витамин Ц. Както знаем, факторите са много. Затова някои симптоми могат да се проявят и при недостиг на друго хранително вещество или при съвсем друг проблем.

Здравни проблеми, свързани с липсата на витамин Ц

Няколко от здравословните проблеми, до които може да доведе недостигът на витамин Ц, бяха споменати по-горе. Най-големият проблем обаче винаги ще бъде имунната система. витамин Ц укрепва много имунната система, затова е много важно да приемате достатъчно количество всеки ден.

По този начин можете да предотвратите много видове заболявания. Вероятността от настинка или грип намалява, така че си заслужава да го приемате.

Храни с високо съдържание на витамин Ц

Цитрусовите плодовете са известни с високото си съдържание на витамин Ц. Това включва портокали, лимони, лайм, грейпфрут и много други. Често се казва, че в един портокал се съдържа цялото количество витамин Ц, от което се нуждаете за един ден.

Кивито е друг плод с голямо съдържание на аскорбинова киселина. Същото важи и за различни горски плодове: ягоди, малини и боровинки. Гроздето също съдържа витамин Ц, въпреки че съдържанието му може да варира. Други плодове с особено високи нива са динята и пъпешът – медена роса.

Ще се учудите колко много витамин Ц се съдържа в зеленчуците. Например спанакът, зелето и броколите са често срещани зеленчуци, които имат високо съдържание на витамина, но също и свободно растящи коприва и глухарчета. Интересното е, че всички те съдържат повече витамин Ц от портокалите, поне що се отнася до съдържанието му в 100 грама.

Изключително трудно е да се намери витамин Ц в други източници освен в плодовете и зеленчуците. Ето защо е важно да се храните разнообразно.

цитрусови плодове нарязани и наредени върху маса. Богати на витами Ц

Колко витамин Ц трябва да приемате?

Това зависи от целта на употребата на витамин Ц.

Общото количество, което трябва да консумирате всеки ден, е 75 mg за възрастни мъже и жени. 75 милиграма могат лесно да се набавят чрез храната. Въпреки това има много доказателства, че официалната препоръка е погрешна и че трябва да приемаме много повече витамин Ц.

Проведени са много изследвания на витамин Ц, които показват, че големи количества от витамина могат да лекуват много заболявания и състояния.

Като правило обаче повечето хора могат да извлекат полза от приема на 3-5 грама витамин Ц дневно в ежедневието си. За предпочитане е да бъде под формата на прах, като л-аскорбиновата киселина: невъзможно е да се набавят такива големи количества чрез храната. Хората не могат да произвеждат сами витамин Ц, но повечето животни го правят и произвеждат по няколко грама дневно.

Когато в тялото им има заболяване, производството се увеличава. Има причина за това – имунната система се нуждае от големи количества витамин Ц, за да се бори с болестите.

Защитници на витамин Ц

Линус Паулинг е един от най-големите защитници на витамин Ц. Той е правил изследвания по въпроса и всъщност неговият институт все още ги прави. Лично той е приемал по 3 грама на ден и е живял 93 години.

Химикът и писател Реймънд Франсис, който също обръща голямо внимание на витамин Ц за борба с болестите и общо подобряване на имунната система. Той често пише за витамин Ц на собствения си уебсайт. Той приема 16 грама на ден (под формата на прах).

Препоръчваме ви сами да проучите въпроса. Изгледайте няколко лекции за витамин Ц в YouTube. Има много лекари и учени, които съобщават за добри резултати при лечението на пациентите си с витамин Ц.

Заключение

витамин Ц е един от най-важните витамини и един от най-интересните поради способността му да предотвратява заболявания и да лекува инфекции.

Повечето хора могат значително да подобрят здравето си, като приемат витамин Ц по-често.

Често Запитвани Въпроси

Какъв е минималният прием на витамин Ц?

Препоръчителното количество е 75 милиграма (mg). Тя трябва да се счита за абсолютен минимум. Можете да си набавите това количество, като изядете няколко плода или малка порция зеленчуци.

Въпреки това има много доказателства, които сочат, че се нуждаем от повече, ако искаме действително да оптимизираме здравето си, а не просто да останем на минимума.

Има ли горна граница за количеството витамин Ц, което може да приемем?

Повечето здрави хора, които нямат активна инфекция или хронично заболяване, могат да консумират между 10 и 15 грама витамин Ц за 24 часа, без да почувстват нищо. Превишаването на горната граница ще доведе до посещение на тоалетната и течни изпражнения.

Важен ли е витамин Ц за физическите упражнения?

Витамин Ц сам по себе си не помага за растежа на мускулите. Но има и много косвени ползи. Витаминът укрепва имунната система и, разбира се, ако избягвате да се разболявате, можете да тренирате без пропуски. Той подпомага производството на адреналин, както и много други процеси в организма. По неофициални данни много хора казват, че се чувстват по-енергични, когато приемат витамин Ц. Освен това помага за усвояването на някои други хранителни вещества и това може да е от полза, ако приемате други хранителни добавки.

Как се смесва витамин Ц на прах?

Добавете праха към чаша вода или чаша сок. Разбъркайте с чаена лъжичка и изпийте, след като се разтвори – обикновено това става след 20-30 секунди разбъркване.

Какъв е вкусът на витамин Ц на прах?

Той има тръпчив вкус и прилича на силна форма на лимонова вода. 

Какво представлява интравенозният витамин Ц?

Интравенозният витамин Ц е медицински разтвор, при който течност, съдържаща витамин Ц, се инжектира директно в кръвния поток. Той се използва в някои болници, но е особено разпространен в частните клиники. Това е най-ефективният начин за приемане на витамин Ц.

Има ли други добавки, които е добре да се приемат заедно с витамин Ц?

Много витамини и минерали са полезни за здравето, ако се приемат в правилните количества. Минералите цинк и магнезий също спомагат за укрепване на имунната система, така че може да се помисли за тях, ако искате да постигнете възможно най-добро здраве. В противен случай обикновените мултивитаминни таблетки също са полезни, стига да са от добър производител.

Влияе ли витамин Ц върху зъбите?

Това е нещо, което все още трябва да бъде проучено. витамин Ц е киселина и може да има отрицателен ефект върху зъбите, ако те редовно се къпят в киселина. Обратно, витамин Ц действа добре за премахване на бактериите и за почистване на околната среда. Затова не можем да дадем ясен отговор. За да сте сигурни, препоръчваме да пиете витамин Ц през сламка и евентуално да изплакнете устата си с вода след това.