Начало 5 Витамини и минерали 5 За Какво Помага Витамин Б6 и как да го Приемаме?

За Какво Помага Витамин Б6 и как да го Приемаме?

от | ян. 22, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Какво представлява витамин Б6?

Витамин Б6 е водоразтворим витамин (т.е. може да се разтваря във вода), който натурално присъства в много храни; химически можем да идентифицираме шест различни молекули (пиридоксин, пиридоксал пиридоксамин и съответните 5′-фосфатни естери), но биологично активната форма се представлява само от пиридоксалфосфат.

Изпълнява множество функции в организма и участва в повече от 100 ензимни реакции, най-вече свързани с метаболизма на протеините; необходим е също така за синтеза на невротрансмитерите серотонин и норадреналин и за образуването на миелин – структура, която служи за защита на централната нервна система.

Той играе важна роля за развитието на мозъка по време на бременността и участва във важни функции на имунната система.

Поради всички тези причини пиридоксинът често се използва в комбинация с други Б-витамини в състава на хранителни добавки, съдържащи витамин Б комплекс, въпреки че все още няма убедителни доказателства за неговата полезност извън случаите на установен дефицит или специфични патологични състояния.

  Източници на витамин Б6

  Човешкият организъм усвоява витамин Б6 в червата от храните, които се приемат с храната; основните хранителни източници са:

  • риба
  • говежди черен дроб
  • свинско месо
  • домашни птиц
  • зърнени храни
  • яйца
  • зеленчуци
  • соеви зърна
  • фъстъци
  • мляко
  • картофи.
  храни за които се смята, че са богати на витамин б6, наредени на маса и снимани отгоре

  Витамин Б6 Прием за различните възрастови групи

  Долу в танлицата може да проверите, препоръчителния дневен прием на витамин Б6, съобразен с годините на приемащия.

  ВъзрастДневен прием (мг)
  1-3 години0,5 мг
  4-6 години0,6 мг
  7-10 години0,9 мг
  11-14 години1,2 мг
  15-59 години1,3 мг
  60 + години1,6 мг

   

  Ползи на витамин Б6 при хронични състояния

   

  Наследствена сидеробластна анемия

  Добавките с витамин Б6 са ефективни при лечението на наследствена сидеробластна анемия – рядко заболяване, свързано с промени в използването на желязото при синтеза на хемоглобина – молекулата, която позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород.

  Дефицит на витамин Б6 (неврит)

  Хранителните добавки с пиридоксин са ефикасни за предотвратяване и лечение на недостиг (и неговите последици, като неврит), дължащ се на неадекватен прием на храна.

  Рефрактерните конвулсии при кърмачета, причинени от пристрастяване към пиридоксин, могат бързо да бъдат овладени чрез интравенозно приложение на пиридоксин от неонатолога в болницата.

  Сърдечно заболяване

  В миналото се предполагаше, че приемът на някои витамини от група В (като фолиева киселина, витамин Б12 и витамин Б6) може да намали сърдечносъдовия риск чрез понижаване на нивата на хомоцистеина – аминокиселина, която се съдържа в кръвта и чиито стойности се използват като рисков фактор.

  Въпреки че добавките действително намаляват циркулиращите нива, наличната литература не е доказала по безспорен начин, че може да се постигне реален защитен ефект по отношение на риска и тежестта на събитията.

  Рак

  Хората с ниски нива на витамин Б6 в кръвта могат да бъдат свързани с повишен риск от развитие на някои форми на рак, като например колоректален рак; досега обаче няма доказателства за ползата от приема на добавки, отчасти защото връзката може да не е причинно-следствена.

  Когнитивна функция

  Някои изследвания сочат, че възрастните хора с високи нива на витамин Б6 в кръвта имат по-добра памет, но и в този случай приемът на добавки не дава същия резултат.

  Предменструален синдром

  Изследователите все още не са единодушни относно потенциалните ползи от приема на витамин Б6 за лечение на предменструалния синдром, въпреки че някои предварителни проучвания (с очевидни ограничения) показват, че той може да намали симптомите му, включително:

  • Промени в настроението.
  • Раздразнителност.
  • Загуба на паметта.
  • Подуване на корема и тревожност.
  • Гадене и повръщане при бременност. Поне половината от бременните жени изпитват гадене, повръщане или и двата симптома през първите месеци на бременността.

  Въз основа на резултатите от многобройни проучвания Американският конгрес на акушерите и гинеколозите (ACOG) препоръчва приемането на добавки с витамин Б6 под лекарско наблюдение, за да се намали дискомфортът, причинен от тези оплаквания.

   Липса на витамин Б6

   Дефицитът на витамин Б6 при възрастните се проявява главно в периферните нерви, кожата, лигавиците и кръвните клетки; при децата се засяга и централната нервна система (ЦНС).

   Дефицит може да възникне при лица с: Уремия (краен стадий на бъбречна недостатъчност), алкохолизъм, цироза, Хипертиреоидизъм, синдроми на малабсорбция, застойна сърдечна недостатъчност, прием на определени лекарства.

   Лекият недостиг на витамин Б6 е доста често срещано състояние, което често е свързано с умерен недостиг на всички витамини от група В. Лекият дефицит често остава незабелязан в продължение на години, но ако се задълбочи, може да се прояви катоМикроцитна анемия, електроенцефалографски аномалии, дерматит (особено хейлит и глосит), депресия и объркване, отслабена имунна функция.

   На пазара могат да се намерят многобройни хранителни добавки, които да компенсират евентуалните дефицити, но освен ако лекарят не е препоръчал друго, се препоръчва стриктно да се спазват дозите, посочени на опаковката.

   Често Запитвани Въпроси

   Какво представлява витамин Б6?

   Витамин Б6, известен също като пиридоксин, е водоразтворим витамин, който играе важна роля в метаболизма и много други телесни функции. Той се съдържа в много храни, като месо, риба, яйца, картофи и някои плодове и зеленчуци.

   Какви са ползите от приема на витамин Б6?

   Витамин Б6 спомага за поддържане на здрава мозъчна функция и може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Той също така подпомага производството на енергия, като помага на организма да превръща храната в гориво за клетките. Освен това този витамин спомага за изграждането на червените кръвни клетки и поддържа здравето на имунната система.

   Безопасно ли е да се приемат добавки с витамин Б6?

   Като цяло, да. Приемането на добавки с витамин Б6 обикновено се счита за безопасно, ако се приемат в препоръчаната доза и за краткосрочна употреба. Въпреки това, както при всяка добавка, винаги е най-добре да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги приемате.

   Има ли някакви странични ефекти на витамин Б6?

   Макар че страничните ефекти са редки при прием на препоръчаните дози, те могат да възникнат при дългосрочен прием или прием на високи дози витамин Б6. Те включват увреждане на нервите, загуба на равновесие и координация, гадене, болки в корема и промени в зрението.

   Кои храни съдържат витамин Б6?

   Много храни са добри източници на витамин Б6, включително месо (особено месо от органи), риба, яйца, картофи, банани и някои други плодове и зеленчуци. Освен това някои обогатени зърнени закуски също съдържат витамин Б6.