Начало 5 Витамини и минерали 5 Витамин Ц – Ползи за Лицетo

Витамин Ц – Ползи за Лицетo

от | дек. 10, 2022 | Витамини и минерали | 0 коментари

Витамин Ц е чудесно допълнение към здравословното хранене. Той обаче е и чудесен съюзник в грижата за кожата. Дерматолози го използват в състава на продукти за грижа за лицето. Днес много кремове, серуми и ампули го съдържат заради ползите, които носи за кожата на лицето.

Ако искате да имате сияйна кожа без петна, витамин Ц е правилната съставка, която продуктът ви за лице трябва да съдържа. В тази статия ще научите какво е витамин Ц, какви продукти за лице има и какви са ползите им за вашето лице.  

Най-важното за витамин ц за лице

 1. Той е водоразтворим витамин и е основният антиоксидант в плазмата. От съществено значение е за човешкия организъм, тъй като спомага за усвояването на желязото и предпазва имунната система. Нанасянето на витамин Ц върху лицето носи ползи като депигментиране на кожата от петна.
 2. Той също така има подмладяващ ефект чрез възстановяване на колагена. Той също така намалява уврежданията на кожата, причинени от замърсяване или радиация.
 3. На пазара има различни продукти, които го съдържат. Те включват ампули, серуми и кремове. Всеки от тях има различни характеристики и различни цени.

Какво трябва да знаете за витамин Ц за кожата на лицето?

Преди да изпробвате какъвто и да е продукт върху лицето си, е важно да се запознаете с подробностите. Трябва да вземете предвид какви съставки съдържа, какви са неговите свойства и др.

Ето защо подбрахме най-често задаваните въпроси за Витамин Ц и неговото приложение за лице. 

Какво представлява витамин Ц?

Витамин Ц или аскорбиновата киселина е основният антиоксидант, който се съдържа в кръвната плазма. Той е и водоразтворим витамин, т.е. разтваря се във вода. Недостигът на този витамин може да причини скорбут – нарушение на заздравяването на раните. Той е необходим на човешкия организъм поради различните свойства, които притежава. Някои от тях включват:

ПолзиПояснение
Помага за усвояването на желязотоЖелязото е минерал, който се съдържа в месото, например . То е необходимо за доброто развитие на човешкия организъм.
Защитава имунната системаВитамин Ц регулира реакцията ви чрез своите антиоксидантни и антивирусни свойства.
Понижава кръвното наляганеПроучванията показват, че витамин Ц намалява систоличното кръвно налягане и диастоличното кръвно налягане.
Намалява увреждането на кръвоносните съдовеВитамин Ц спомага за поддържане на целостта на кръвоносните съдове. В допълнение към метаболизма на холестерола, в жлъчните

 

Какви са ползите на витамин ц за кожата на лицето?

 • Той осигурява на организма различни ползи. Въпреки това този витамин се използва широко в дерматологичните продукти. Причината за това е приносът му за грижата и защитата на такъв важен и уязвим орган като кожата. Сред тях се открояват следните:
 • Той предпазва кожата от оксидативен стрес. Това се дължи на антиоксидантното му действие. Оксидативният стрес ускорява увреждането на кожата, което може да бъде причинено от слънчева радиация или замърсяване.
 • Има подмладяващ ефект. Той също възстановява колагена и спомага за генерирането на пролил и лизил хидроксилаза – ензими, които стабилизират колагеновите влакна.
 • Помага за депигментиране на кожата и намалява образуването на меланин. Прекомерното производство на това вещество е причина за появата на петна по кожата.
 • Той има противовъзпалително действие. Той може да помогне при кожни заболявания като акне или розацея. Освен това улеснява заздравяването на рани.
ампули с витамин ц в близък кадър

Какви са разликите между серумите кремовете и ампулите с витамин Ц?

Пазарът на продукти за грижа за кожата предлага много възможности за по-добра защита на кожата. Витамин Ц Се предлага и в различни видове продукти: кремове, серуми и ампули. Еднакви ли са те? Какви са техните характеристики? Тук ще обясним повече за тези продукти за грижа за кожата:

 АмпулиСерумиКремове
 Тип контейнерСъд от тъмно стъклоОбикновено в комплекта се включва и капкомер.Обикновено са изработени от пластмаса
Характерни особеностиИма единични дозиБързо се абсорбира от кожатаАбсорбира се по-дълго време в кожата
TекстураТе са леки, съдържанието е течноТе са с много лека, почти течна текстура.Има по-мазна текстура

 

Кога да го ползваме?

Времето, в което продуктът с Витамин Ц се нанася върху лицето, ще определи дали той ще действа максимално. Трябва да се отбележи, че преди да започнете дерматологична процедура, е препоръчително да се консултирате със специалист, тъй като всяка кожа се нуждае от специфични и различни дози в зависимост от нуждите си.

Специалистите дерматолози препоръчват Витамин Ц да се нанася сутрин. Богат на Витамин Ц продукт може да се прилага сутрин или вечер, или дори и по двете времена. Ако обаче се нанася сутрин, не само получавате горепосочените ползи, но и сияние.

Каква е препоръчителната дневна доза Витамин Ц за лицето?

Употребата на Витамин Ц върху кожата е напълно безопасна, ако искате да го използвате ежедневно. Освен това той може да се използва в комбинация с други дерматологични продукти, като слънцезащитни продукти, средства против стареене, локални продукти и други.

Негативните реакции, причинени от неправилната употреба на продукти с витамин Ц, включват пожълтяване на кожата и сърбеж. Токсичните дози, които трябва да се избягват, са тези, които надвишават 100-200 пъти дозите препоръчани от дерматолога.

Какви са ползите от Витамин Ц и Е за лицето?

Витамин Ц е основният усилвател на витамин Е. Последният е липофилен антиоксидант, който заедно с първия намалява уврежданията от UV лъчите.

Освен това витамин Е предпазва клетъчните мембрани от оксидативен стрес, като същевременно поддържа колагеновата мрежа в кожата. Колагенът е протеин, който изгражда тъканта в тялото и я прави стегната.

жена с лимон на окото

Критерии за избиране на точния продукт витамин Ц за кожата на лицето

Вече знаем защо Витамин Ц се включва постоянно в продуктите за лице. Въпреки това всеки продукт за грижа за кожата трябва да бъде много добре проучен преди покупка. В тази връзка анализирахме критериите за покупка, които трябва да вземете предвид, преди да закупите Витамин Ц за лице. По-долу ги обобщаваме, за да ги знаете.

 

 • Тип кожа
 • Възраст
 • Състав
 • Цел
 • Вид на приложението

Тип кожа

Всеки човек има специфичен тип кожа. Затова, преди да изберем продукти за здравето на лицето си, е важно да преценим какъв е типът на кожата ни. Този критерий е много важен, тъй като в зависимост от вида на кожата ви можете да изберете витамин Ц, който най-добре отговаря на вашите нужди:

 • Мазна кожа. Този тип кожа има по-активни мастни жлези. Те генерират масло, така че кожата да се поддържа. Това води до омазняване на кожата.
 • Суха кожа. Той се развива в резултат на това, че човек консумира по-малко вода. Сухотата на кожата се характеризира с грапавост, загуба на еластичност или напукване.
 • Смесена кожа. Този тип кожа има сухи и мазни участъци по лицето. Това е така, защото мастните (които произвеждат мазнина в кожата) и потните (които отделят пот) жлези не са равномерно разпределени.
 • Чувствителна кожа. Той е доста деликатен, тъй като често страда от зачервяване. Характеризира се с по-малка еластичност, което води до десквамация. Кожата е тази, която проявява алергии.

Възраст

Кожата се променя с годините. На всяка възраст са необходими специфични продукти за смекчаване на последиците от течението на времето. Това важи с особена сила за продуктите против стареене.

Експертите по кожата препоръчват да започнете да използвате дерматологични продукти от 30-годишна възраст.

Не е необходимо да използвате продукти с Витамин Ц за лице, ако сте под 30 години. След като навършите тази възраст обаче, можете да избирате добавки със специфични действия. Някои продукти са по-добри за намаляване на петната, други – за борба със стареенето или за подобряване на хидратацията.

Състав

Съставът на продукта с Витамин Ц също е важен. За да бъде наистина ефективен, концентрацията му трябва да е от 8 до 20 %. Продукти над този процент могат да предизвикат известно дразнене.

Освен това, за да се подобри стабилността на витамин Ц, продуктът трябва да има рН под 3,5. Това спомага за по-доброто проникване на витамина в кожата на лицето.

Цел

Пазарът за грижа за кожата предлага различни продукти с витамин Ц. Всеки от тях предлага решения на различни проблеми. Трябва да обмислите какво искате да постигнете в кожата си, като прилагате този витамин в лицето си.

Серумите, ампулите и кремовете играят роля като средство против бръчки, за подобряване на блясъка и др. Ако търсите бързи резултати, най-добре е да използвате ампули или серуми, тъй като това са видовете продукти, които действат най-бързо. Например, ако искате да намалите петната по кожата, решението е продукт против пигментация.

Вид на приложението

Видът на приложение на продукта с Витамин Ц зависи много от това колко време можете да отделите на грижата за кожата си. Има продукти, които са по-деликатни за употреба или изискват повече време, за да се абсорбират от кожата.

Тук трябва да се замислим върху следния въпрос: колко време имате за рутинната си грижа за кожата? От това зависи и видът на продукта, който избирате.

Ако не разполагате с много време за грижа за кожата, препоръчваме серуми или ампули с витамин Ц. Този тип продукти се нанасят бързо и понякога имат вграден капкомер, който помага за правилното дозиране на продукта. Ампулите се предлагат и във формат за еднократна доза, като съдържат необходимия ви продукт в един контейнер за едно приложение.

Ако разполагате с повече време, кремовете са най-добрият вариант. Те имат по-мазна текстура и се абсорбират от кожата за по-дълго време. Освен това техният тип приложение е прост и класически.

Заключение

Индустрията за грижа за кожата отдавна използва Витамин Ц за създаване на наистина полезни продукти. Това е така, защото той е водоразтворим витамин, който носи много ползи за кожата. Той не само действа като средство против стареене, но и намалява петната по кожата. Той е и отличен антиоксидант.

Витамин Ц има много положителни ефекти, ако се приема в правилната доза. Съществуват различни продукти, които го съдържат, като ампули, серуми и кремове. Всеки от тях има специфични характеристики. Здравословното хранене с храни, богати на витамин Ц, както и дерматологичните продукти, които го съдържат, ще ви помогнат да имате перфектна кожа.

Често Запитвани Въпроси

Може ли витамин Ц да помогне за подобряване на здравето на кожата?

Да, витамин С е антиоксидант, който може да помогне за защита на кожните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали, които могат да допринесат за процеса на стареене.

Как витамин Ц влияе благоприятно на кожата?

Витамин Ц може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, за подобряване на структурата на кожата и за озаряване на тена. Той може също така да спомогне за увеличаване на производството на колаген, което може да подобри еластичността и здравината на кожата.

Как мога да включа витамин Ц в рутинната си грижа за кожата?

Можете да използвате серуми или овлажнители, които съдържат витамин С. Важно е да изберете продукт със стабилна форма на витамин Ц, която е ефективна и не се разгражда бързо.

Мога ли да си набавям достатъчно витамин Ц само чрез храната?

Въпреки че е възможно да си набавите достатъчно витамин С чрез здравословна диета, която включва плодове и зеленчуци, много хора избират да използват продукти за грижа за кожата с витамин Ц за допълнителни ползи.

Има ли някакви странични ефекти от използването на витамин Ц върху кожата?

Някои хора могат да изпитат леко дразнене или чувствителност, когато използват продукти с витамин Ц върху кожата си. Важно е да тествате всеки нов продукт и да преустановите употребата му, ако изпитате някакви нежелани реакции.