Начало 5 Витамини и минерали 5 Витамин Е: Ползи, Странични Ефекти и Дневна Доза

Витамин Е: Ползи, Странични Ефекти и Дневна Доза

от | ян. 17, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Какво е витамин Е?

Витамин Е (Токоферол) е мастноразтворим витамин, който действа като антиоксидант в организма. Той се среща естествено в храни като ядки, семена и зелени листни зеленчуци. Той е важен за много процеси в организма, включително за поддържането на здрава кожа, очи и имунна система.

Той се използва за лечение или профилактика на недостиг на витамин Е, който може да възникне при хора с определени заболявания или състояния. Освен това някои изследвания показват, че витамин Е може да има потенциални ползи за други здравословни състояния, като сърдечни заболявания и някои видове рак, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези потенциални ползи.

Организмът се нуждае от токоферол и за стимулиране на имунната система, за да може тя да се бори с нахлуващите бактерии и вируси. Той помага за разширяване на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в тях. Освен това витамин Е се използва от клетките, за да взаимодействат помежду си и да изпълняват много важни функции.

Кои храни са източници на витамин Е?

Мастноразтворимия витамин се среща естествено в храните и се добавя към някои обогатени храни. За да се набавят препоръчителните количества, трябва да се консумират разнообразни храни, включително следните:

 • Растителните масла, например маслото от пшеничен зародиш, слънчогледовото и шафрановото масло, са сред най-богатите източници на. Царевичното и соевото масло също осигуряват го съдържат.
 • Ядките (като фъстъците, лешниците и особено бадемите) и семената (като слънчогледовите) също са сред най-добрите източници на витамина.
 • Зелени листни зеленчуци, като спанак и броколи.
 • Производителите на храни добавят витамин Е в някои зърнени закуски, плодови сокове, маргарини и пасти за мазане, както и в други храни.
Сьомга, авокадо и други храни наредени на маса, за които се смята, че са с богато съдържание на витамин Е

Витамин Е: дневна доза

В таблицата долу, ще намерите препоръчителната дневна доза витамин Е в милиграми.

ВъзрастВитамин Е (мг) на ден
до 6 месеца4 мг
7 до 12 месеца5 мг
1 до 3 години6 мг
4 до 8 години7 мг
9 до 13 години 11 мг
 14 до 18 години 15 мг
 Възрастни15 мг
 Бременни15 мг
 Кърмещи 19 мг

 

Какви са здрословните ползи от витамин Е?

Учените го изследват, за да установят как той влияе на здравето. В тази секция ще разгледаме потенциалните ползи на витамин Е за определени заболявания.

Сърдечно заболяване

Някои проучвания свързват по-високия прием на  витамиа с по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Най-обстойните проучвания обаче не показват ползи. На участниците в тези проучвания се дава на случаен принцип токоферол или плацебо (фалшиво хапче без витамин Е или други активни съставки), като те не знаят кое от двете приемат.

Не изглежда добавките с ценния витамин да помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, да намаляват тяхната тежест или да влияят на риска от смърт вследствие на сърдечно заболяване. Учените все още не са успели да установят дали приемът на високи нива може да защити сърцата на по-млади и здрави хора, които не са изложени на висок риск от сърдечни заболявания.

Рак

Повечето проучвания показват, че не помага за предотвратяване на рака, а в някои случаи дори може да е вреден. Например високите концентрации на витамин Е не са намалили риска от рак на дебелото черво и гърдата в проучвания. В едно голямо проучване е установено, че приемът на добавки с витамин Е (180 mg/ден [400 IU]) в продължение на няколко години увеличава риска от рак на простатата при мъжете.

Две проучвания, които изследват мъже и жени на средна възраст в продължение на 7 или повече години, установяват, че допълнителните дози (средно 201-268 mg/ден [300-400 IU]) не предпазват от нито един вид рак. Въпреки това едно проучване установява връзка между употребата на добавки с витамин Е в продължение на 10 или повече години и намаления риск от смърт от рак на пикочния мехур.

Хранителните добавки с витамин Е и други антиоксиданти могат да взаимодействат с химиотерапията и лъчетерапията. Хората, които се лекуват от рак, трябва да се консултират с лекаря си или с онколог, преди да приемат витамин Е или други антиоксидантни добавки, особено във високи концентрации.

Нарушения на очите

Свързаната с възрастта макулна дегенерация или загубата на фронтално зрение при възрастните хора и катарактата са сред най-честите причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Резултатите от научните изследвания за това дали витамин Е може да допринесе за предотвратяването на тези състояния са противоречиви.

При хора с възрастово свързана макулна дегенерация с висок риск от влошаване до напреднал стадий хранителна добавка, съдържаща високи концентрации на витамин Е в комбинация с други антиоксиданти, цинк и мед, показва обещаващ ефект за забавяне на загубата на зрение.

Умствена функция

Няколко научни изследвания изследват дали добавките с витамин Е могат да помогнат на възрастните хора да запазят умствената си активност, както и да предотвратят или забавят влошаването на умствените функции и болестта на Алцхаймер. Засега проучванията не предоставят достатъчно научни доказателства, че приемът на добавки с витамин Е може да бъде от полза за поддържане на здравето на мозъка на здрави хора или на хора с леки проблеми с умствената дейност.

  Витамин Е като добавка

  Добавките се предлагат в различни количества и форми. Когато избирате добавка с витамин Е, трябва да вземете предвид два основни фактора:

  1. Количество: повечето ежедневни мултивитаминни минерални добавки осигуряват около 13,5 мг, докато добавките само с витамин Е обикновено съдържат 67 мг или повече. Концентрациите, съдържащи се само в повечето добавки , обикновено са много по-високи от препоръчителните количества. Някои хора приемат високи дози, защото предполагат или се надяват, че това ще ги поддържа здрави или ще намали риска от определени заболявания.
  2. Формата на витамин Е: Въпреки че токоферол може да изглежда като едно единствено вещество, всъщност това е наименованието на осем свързани съединения, които се срещат в храните, включително алфа-токоферол. Всяка форма има различна сила или ниво на активност в организма.

  Токоферол от естествени източници обикновено се изписва на етикетите на храните и добавките като „d-алфа-токоферол“. Синтетичният (лабораторно произведен) витамин Е обикновено се изписва като „dl-alpha-tocopherol“. Естествената форма е по-силна; 1 mg витамин Е = 1 mg d-алфа-токоферол (естествен витамин Е) = 2 mg dl-алфа-токоферол (синтетичен витамин Е).

  На етикетите на някои храни и хранителни добавки все още се посочва в международни единици (IU), а не в mg. 1 IU от естествената му форма се равнява на 0,67 mg. 1 IU от синтетичната форма на витамин Е се равнява на 0,45 mg.

  Някои добавки с витамин Е съдържат и други негови форми, като гама-токоферол, токотриеноли и смесени токофероли. Учените все още не са установили дали някоя от тези форми превъзхожда алфа-токоферола, съдържащ се в хранителните добавки.

   Витамин Е: потенциални рискове и нежелани ефекти

    

   Липса на витамин Е

   Дефицитът на витамин Е е много рядко срещан при здрави хора. Липсата на витамина почти винаги е свързана с определени заболявания, които причиняват лошо усвояване или храносмилане на мазнините. Примери за това са болестта на Крон, кистозната фиброза и някои редки генетични заболявания като „абеталипопротеинемия“ и атаксия с дефицит на витамин Е. Храносмилателната система се нуждае от мазнини, за да усвои витамин Е.

   Недостигът на витамин Е може да причини увреждане на нервите и мускулите със загуба на чувствителност в ръцете и краката, загуба на контрол върху движенията на тялото, мускулна слабост и проблеми със зрението. Друг признак за недостиг е отслабването на имунната система.

   Може ли витамин Е да бъде вреден?

   Консумацията на витамин Е от храната не е нито опасна, нито вредна.

   Под формата на хранителни добавки обаче високите дози могат да увеличат риска от кървене (намалена способност за съсирване след порязване или нараняване) и сериозно кървене в мозъка (хеморагичен инсулт). Поради този риск горната граница за възрастни е 1000 mg/ден както за естествените, така и за синтетичните добавки с витамин Е.

   Това се равнява на 1 500 МЕ/ден за натуралните добавки с витамин Е и 1 100 МЕ/ден за синтетичните добавки с витамин Е. Тези горни граници са по-ниски за децата. Някои проучвания показват, че приемът на добавки с витамин Е дори под тези горни граници може да бъде вреден. Например проучване при мъже, приемали 400 IU/ден (180 мг) синтетичен витамин Е в продължение на няколко години, показва повишен риск от рак на простатата.

   Има ли взаимодействия с витамин Е, за които трябва да сме нащрек?

   Хранителните добавки с витамин Е могат да взаимодействат или да повлияят на някои лекарства, които приемате. Например:

   Витамин Е може да увеличи риска от кървене при хора, които приемат антикоагуланти или антитромбоцитни лекарства.

   В едно научно изследване витамин Е, комбиниран с други антиоксиданти (като витамин Ц, селен и бета-каротин), намалява сърдечнозащитните ефекти на две лекарства, приемани в комбинация (статин и ниацин) за контрол на концентрацията на холестерола.
   Приемането на антиоксидантни добавки по време на химиотерапия или лъчетерапия на рак може да повлияе на ефективността на тези лечения.

   Посъветвайте се с Вашия лекар, фармацевт и други здравни специалисти относно хранителните добавки и лекарствата, които приемате.

   Те ще ви кажат дали тези хранителни добавки могат да взаимодействат или да повлияят на вашите лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта. Те също така ще обяснят дали лекарствата могат да повлияят на начина, по който организмът ви абсорбира, използва или разгражда хранителните вещества.

   Често Запитвани Въпроси

   Какво представлява витамин Е?

   Витамин Е е група мастноразтворими витамини, които играят роля в защитата и регулирането на клетките. Той е антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

   Какви са ползите от витамин Е?

   Витамин Е има много потенциални ползи, включително поддържане на здравето на сърцето, поддържане на здрава кожа и защита от клетъчно увреждане.

   Какъв е препоръчителният дневен прием на витамин Е за възрастни?

   Препоръчителният дневен прием на витамин Е за върастни е 15 милиграма.

   Кои са хранителните източници на витамин Е?

   Витамин Е се съдържа в храни като ядки и семена, растителни масла, зелени листни зеленчуци и обогатени зърнени храни.

   Какви са страничните ефекти от приема на добавки с витамин Е?

   Добавките с Витамин Е могат да предизвикат странични ефекти при някои хора, като например стомашно разстройство, диария и главоболие. Високите дози могат също така да увеличат риска от кървене. Винаги се препоръчва да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете да приемате каквато и да е добавка.