Начало 5 Здраве 5 Здравословно ли се Изхождаме?

Здравословно ли се Изхождаме?

от | дек. 4, 2022 | Здраве | 0 коментари

Цветът, консистенцията и миризмата на изпражненията ви могат да ви подскажат много за здравословното ви състояние. Разберете какво се счита за нормално изхождане и кои признаци налагат посещение при лекар.

В повечето случаи хората в нашето общество не говорят за чревното си здраве. В медицината обаче нещата стоят по съвсем различен начин и изпражненията са популярна тема за разговор. Зад изхождането се крият не само сложни физиологични процеси и мускулни движения, но и информация за състоянието на храносмилането, а понякога дори и улики за заболявания.

Прочетете тази статия, за да разберете какво представлява нормалното изхождане и какво може да каже за вашето здраве неговият цвят, консистенция и мирис.

Какви са нормалните изпражнения?

Накратко, нормалните изпражнения са от светлокафяви до тъмнокафяви на цвят, не са нито прекалено твърди, нито прекалено течни и имат силна миризма, но не остра или неприятна.

В следващите глави сме разгледали по-подробно какво могат да ви кажат консистенцията, цветът и мирисът за здравословното ви състояние.

Защо е важно? Чрез изпражненията организмът се освобождава от многобройни вещества, от които вече не се нуждае, например остатъци от храносмилането, но също и клетки, които чревната лигавица е изхвърлила, както и мъртви чревни бактерии и други микроорганизми.

Какви са причините за „необичайните“ изпражнения?

Ако понякога изпражненията ви са по-смрадливи, по-жълти или по-течни от обикновено, не е причина за тревога. Разликата в миризмата, цвета и формата може да има много причини. Много от изброените по-долу точки оказват влияние върху миризмата на изпражненията, но не само.

Диета. Някои храни са склонни да правят изпражненията малко по-неприятни. Това са най-вече храни, които съдържат много сяра, като зелето, птичето месо, яйцата и млечните продукти, но също така и диета с много високо съдържание на мазнини или захар и захарни алкохоли, които се съдържат като подсладители например в леките продукти.

Непоносимости. В случай на непоносимост към храни, храносмилането в червата често е нарушено. При разграждането на млечната захар или фруктозата например се образуват странични продукти като газове, които могат да причинят метеоризъм, запек и диария, както и неприятни миризми.

Алкохол. Алкохолът в кръвта може, наред с други неща, да промени подвижността на червата и да наруши баланса на чревната флора. Това често води до по-течни изпражнения и неприятни миризми на следващия ден след консумацията на алкохол.

Заболявания. Съществуват редица заболявания, които могат да разстроят храносмилателната система. Често те засягат и консистенцията на изпражненията. Примери за това са синдромът на раздразнените черва, целиакията (непоносимост към глутен) и болестта на Крон – хронично възпалително заболяване на червата. Краткосрочни промени във формата, цвета и миризмата се причиняват и от стомашно-чревни инфекции.

Каква е нормалната честота на изхождане при възрстните хора? Повечето хора се изхождат от един до три пъти дневно, но честотата може да се промени с възрастта и зависи много от начина на хранене. Ако постоянно имате изхождания повече от три пъти дневно или по-малко от три пъти седмично, потърсете лекарски съвет.

Консистенция на изпражненията

Изпражненията могат да напуснат тялото в различни форми – от напълно течни до толкова твърди, че е трудно да бъдат изхвърлени.

Диарията и запекът са признаци, че храносмилането не работи правилно: При диария изпражненията обикновено преминават през храносмилателния тракт твърде бързо; при запек те преминават твърде бавно. „Здравословното изпражнение“ е някъде по средата.

Знаете ли това? Хората, които се хранят с вегетарианска или веганска диета, отделят по-големи количества изпражнения. Средната маса на изпражненията на хората в Европа е между 100 и 200 грама, а при вегетарианска диета тя може да бъде два пъти по-голяма.

Това е така, защото вегетарианците и веганите обикновено консумират храни богати на фибри. Фибрите гарантират, че изпражненията поемат повече вода и по този начин увеличават масата си. Поради това вегетарианците и веганите по-рядко страдат от запек и болезнено изхождане, а рискът от възпалителни заболявания на червата и рак на червата при тях вероятно също е по-малък.

скала за изпражнения

Бристолска класификация на изпражненията

В миналото учените са разработили системи за класифициране на изпражненията в зависимост от тяхната консистенция. Вероятно най-известната класификация е Бристолската скала за формата на изпражненията, разработена от изследователи от Бристолския университет в Обединеното кралство и публикувана през 1997 г.

Скорошни проучвания показват, че скалата наистина може да се използва надеждно за оценка на водното съдържание на изпражненията и времето за преминаването им през червата.

Скалата на формата на изпражненията разделя изпражненията на седем консистенции. Скалата варира от единични твърди бучки (тип 1) до напълно течни (тип 7).

Седем вида според тяхната форма и консистенция:

Тип 1: Отделни, твърди бучки, които се отделят трудно.
Тип 2: Свързани бучки, които също се отделят трудно
Тип 3: Меки изпражнения с формата на наденица с напукана повърхност
Тип 4: Меки изпражнения с формата на наденица с гладка повърхност
Тип 5: Меки бучки, които не са сплотени, лесно се отделят
Тип 6: Свободни, разхлабени парчета
Тип 7: Течен, кашав или воднист

Типове 3 и 4 се считат за нормални. Тип 5 също е безвреден, но обикновено означава, че трябва да се изхождате няколко пъти на ден.

Типове 1 и 2 показват запек.

Типове 6 и 7 са диария, ако се проявяват за дълъг период от време.

Кога е наложително да се обърнем към лекар при диария?

Диарията може да е признак на заболяване, но може да бъде проблемна и сама по себе си, ако доведе до загуба на твърде много течности. Трябва да се обърнете към Вашия лекар при диария, ако имате следните признаци:

 

 • Висока температура
 • Диария, която продължава повече от три дни
 • Симптоми на дехидратация (замаяност, жажда, сухота в устата, главоболие)
 • Силна коремна болка
 • Постоянно повръщане
 • Гной или кръв в изпражненията
Лекар преглеждащ отделителната система

Кога трябва да се обърна към лекар при запек?

Запекът също може да изисква медицински съвет. Ако имате редовни епизоди или ако имате болка по време на изхождане или откриете кръв в изпражненията си, трябва да се обърнете към Вашия лекар.

Острият запек може да означава и чревна непроходимост, като в този случай е дори спешен и трябва незабавно да потърсите медицинска помощ! В този случай може да се появят следните симптоми:

 

 • Силна коремна болка или болка в долната част на корема
 • Гадене и повръщане
 • Подут корем
 • Треска

Цвят на изпражненията

Нормалните изпражнения обикновено са кафяви до светлокафяви. Има обаче някои типични оцветявания, които са напълно безвредни и са свързани най-вече с начина на хранене. Например спанакът може да предизвика зеленикаво оцветяване, а морковите и тиквата често придават оранжев цвят.

Другите цветове и особено следите от кръв в изпражненията отново могат да бъдат индикация за храносмилателни проблеми и заболявания.

Ако забележите необичаен цвят на изпражненията, помислете какво сте яли по време на последните хранения. Ако се сещате за храни с подходящ цвят, те обикновено са причината. Ако не е така, може да има проблеми, които трябва да обсъдите с Вашия лекар, ако се съмнявате.

ЦвятКакво Означава?
ЖълтоНякои храни, например моркови, но също и лекарства като антибиотици, могат да бъдат причина за жълтия цвят. Но тя може да показва и т.нар. мазни изпражнения – в този случай изпражненията обикновено са също така мазни и лъскави, имат остра миризма, плуват на повърхността на тоалетната вода и трудно се отмиват. Мазните изпражнения могат да бъдат признак за камъни в жлъчката, целиакия (непоносимост към глутен) или проблеми с панкреаса.
ЗеленоМного зелени зеленчуци, като спанак и кейл, могат да оцветят изпражненията в зелено. В комбинация с диария зеленият цвят говори за стомашно-чревна инфекция.
ЧервеноЧервеното цвекло, хранителните оцветители и някои лекарства могат да са причина за червеникави или розови изпражнения. Обърнете внимание обаче дали в изпражненията има кръв – ако това е така, винаги трябва да се обърнете към лекар!
ЧерноДобавки с желязо, таблетки с въглен – но също и кръв в изпражненията или кървене в горната част на храносмилателния тракт.
Бяло
Липса на жлъчни сокове, проблеми с жлъчния мехур.

 

Добре е да знаете: Кръвта в изпражненията може да е признак за рак на червата. Но обикновено количеството кръв не е достатъчно, за да промени цвета на изпражненията. Ето защо съществуват изследвания за ранно откриване, при които лабораториите търсят и най-малките следи от кръв. Ако има някакво подозрение, се прави колоноскопия, за да се открият и лекуват туморите възможно най-рано. 

Съвети за по-лесно и здравословно изхождане

Ако често имате проблеми с меки или твърди изпражнения, няколко съвета от ежедневието могат да ви помогнат. Някои промени в хранителния режим, както и правилната позиция на седене в тоалетната, могат да допринесат за по-удобно изхождане и по-рядък запек.

Диета и упражнения

Това, което ядете и пиете, естествено влияе на характеристиките на изпражненията ви, както и други фактори, свързани с начина на живот. За по-лесно изхождане можете да следвате някои препоръки, които могат да окажат положително въздействие върху здравето ви и по други начини:

 • Пийте много – в идеалния случай около 2,5 – 3 литра на ден.
  Яжте много фибри (например от пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове и зеленчуци).
 • Избягвайте храни, които не понасяте (поради алергии и непоносимост) или които дразнят храносмилането ви. Дразнителите могат да включват алкохол, кофеин и много мазни или пикантни храни.
 • Упражнявайте се редовно. Упражненията помагат на тялото ви да задвижи храносмилането.

На някои хора може да помогне и приемът на пробиотици. Тези добавки съдържат бактериални култури и могат да помогнат за балансиране на чревната флора. В проучвания е доказано, че пробиотиците помагат при запек и подобряват консистенцията на изпражненията.

Коя е най-подходящата позиция за изхождане?

Типичните западни тоалетни всъщност не създават оптимална позиция за сядане. Ние, хората, сме създадени да клякаме за дефекация, а не да седим.

Подложка за крака, например малка табуретка, може да помогне – има и фирми, които предлагат допълнителни тоалетни табуретки за тази цел. Ако поставяте краката си нагоре, докато седите на тоалетната чиния, заемете позиция, която наподобява естествения клек. Това позволява на мускулите на срамната кост, които позволяват на чревното съдържимо да премине от ректума към аналния канал, да се отпуснат по-добре.

Тази позиция на клякане може да съкрати времето, прекарано в тоалетната, да намали напрежението и да осигури по-добро изпразване на червата – учените дори са успели да потвърдят това в едно проучване. Промяната на позицията може също така да намали риска от запек и хемороиди.

правилна позиция при изхпждане

Често Запитвани Въпроси

Какво е нормално изхождане?

Нормалните фекалии са от светлокафяви до тъмнокафяви на цвят, не са нито прекалено твърди, нито прекалено течни и имат силна миризма, но не остра или неприятна.

Какво показва консистенцията на изпражненията?

Нормалните изпражнения са под формата на меки колбаси или бучки, които се отделят лесно. При запек се наблюдават твърди бучки или слети бучки, които трудно се премахват. При диария изпражненията са рехави и пухкави или дори течни. Ако запекът или диарията продължават дълго време, трябва да потърсите лекарски съвет.

Какво показва цветът на изпражненията?

Обикновено изпражненията са кафяви до светлокафяви на цвят.

Ако цветът се различава значително, това обикновено се дължи на определени храни. Например морковите го оцветяват в жълто или оранжево, спанакът – в зелено, а цвеклото – в червено. Червените или черните изпражнения също могат да бъдат признак за кървене. Белите изпражнения са признак за проблеми с жлъчния мехур.

Какви проблеми могат да показват изпражненията?

Мазните изпражнения (жълти, мазни, лъскави, с неприятна миризма) са признак за камъни в жлъчката, целиакия или проблеми с панкреаса. Тежката диария (понякога зелена) може да означава стомашно-чревна инфекция. Ако имате редовни проблеми с движението на червата (като запек и диария), причината може да е синдром на раздразнените черва, болест на Крон, непоносимост към храни или интензивна консумация на алкохол.