Начало 5 Диети 5 Яйчена Диета: Какво Представлява и Как Действа?

Яйчена Диета: Какво Представлява и Как Действа?

от | фев. 10, 2023 | Диети | 0 коментари

Вярно е, че яйцето е храна, която се отличава с отлични хранителни качества и е ценена от древни времена. Яйцата са една от най-питателните и лесно смилаеми храни, но това не означава, че трябва да са единствените! При консумирането само на една или няколко храни диетата изглежда монотонна и небалансирана и може да ви причини хранителни дефицити.

Но как действа яйчената диета за отслабване? Имаме примерно яйчено меню за вас и какви са противопоказанията при тази диета. Преди да започнете каквато и да е програма за отслабване, най-добре е да потърсите съвет от сертифициран диетолог.

Яйчена диета: как действа и колко килограма може да свалим?

Яйчената диета действа само ако е и хипокалорична, т.е. ограничава дневния прием на калории, което води до отрицателен енергиен баланс. Всъщност калорийният дефицит е този, който ви прави слаби: яйцата са само средство, а не истинската причина за отслабване.

Всяка диета за отслабване работи само ако приемате по-малко калории, отколкото са ви необходими, така че яйчената диета обещава да ви направи стройни, защото по някакъв начин се стреми да ограничи приема на калории. Достатъчно е да кажем, че ако изядете 2 яйца в трите си основни хранения, ще изядете общо малко под 400 ккал.

Яйчената диета се характеризира с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, но не може да се смята за балансирана диета. Съществуват множество варианти – от крайни до по-малко ограничителни, при които се консумират от 4 до 6 яйца дневно.

Колко килограма може да загубим?

Няма реален отговор; това зависи от това какво ядете освен яйца. Ако диетата е силно хипокалорична, можете да очаквате загуба на тегло между 1 и 3 кг на седмица.

Точка в полза на яйцата определено е високият им индекс на засищане, като се има предвид количеството белтъчини, което може да ви доведе до вечеря, без да сте прекалено гладни. Нискокалоричната, но високопротеинова диета е идеална за запазване на загубата на мускулна маса.

яйца с подправки  със салата в дървена чиния като пример за яйчена диета

Диета с яйца: примерно меню

Пример за меню на нискокалорична яйчена диета може да бъде:

  • Закуска: 2 твърдо сварени яйца + 1 плод или гръцко кисело мляко или сушени плодове + кафе/чай
  • Закуска: 1 средно голям плод или сушен плод, или гръцко кисело мляко
  • Обяд: 2 леки яйца + 1 порция паста/ориз + зеленчуци на вкус
  • Вечеря: омлет с 2 яйца + зеленчуци на вкус

Яйцата се състоят от около 40% мазнини, 60% протеини с висока биологична стойност и 0% въглехидрати. С правилните комбинации яйцата стават идеални за нискокалорична диета, но съветът е винаги да разнообразявате източниците на протеини и мазнини и да следвате указанията, които препоръчват да консумирате 1 порция яйца (50 г) максимум 2-4 пъти седмично.

Имайте предвид, че нискокалоричната диета не е задължително да продължи цяла година; тя често се редува с периоди на нормокалоричност, за да се избегне метаболитен застой. Освен това няма храни или хранителни групи, които да елиминирате, за да отслабнете; никоя храна сама по себе си не ви кара да пълнеете, просто трябва да дозирате порциите си.

Противопоказания при диета с яйца

Основното противопоказание на яйчената диета е, че тя не е много разнообразна, така че не трябва да продължава дълго време. Международните линии вече са единодушни, че е за предпочитане да се редуват животински и растителни протеини.

Що се отнася до връзката между яйцата и повишения LDL (т.нар. лош) холестерол в кръвта, вече е научно установено, че правилната консумация не променя стойностите му и не увеличава честотата на сърдечносъдовите заболявания. Всъщност холестеролът в кръвта се произвежда самостоятелно и се регулира от количеството, което консумираме в храната си.

Въпреки това, когато яйцата станат толкова много, именно тогава при някои индивиди, които са генетично предразположени, може да се повиши LDL холестеролът или да се предизвикат храносмилателни проблеми. Еднократната диета никога не е препоръчителна, тъй като може да доведе до недохранване, недостиг или излишък на микроелементи.

Бъдете предпазливи към чудодейните диети, които обещават да свалите много килограми за кратко време. Добрият път за отслабване трябва да е устойчив и да ви научи как да се храните правилно. Феноменът на напълняването (възвръщането на загубеното тегло) е зад ъгъла, ако следвате нефункционални диети. 

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява яйчената диета?

Яйчената диета е нисковъглехидратна и високопротеинова диета, при която яйцата са основен източник на протеини. Целта на тази диета е да помогне на хората да отслабнат бързо.

Кои са разрешените храни при яйчената диета?

Основната храна, разрешена при яйчената диета, са яйцата, както и нисковъглехидратни храни като зеленолистни зеленчуци, зеленчуци и сирене. В някои варианти на диетата се допускат и малки количества протеини от източници като пилешко, пуешко и риба.

Колко яйца мога да ям на ден по време на яйчената диета?

Броят на яйцата, които можете да изяждате на ден при яйчената диета, може да варира в зависимост от индивидуалните ви калорийни нужди и целите за отслабване. Обикновено обаче на закуска се консумират 2 до 3 яйца, а на обяд и вечеря – порция протеини (като пилешко или риба) със зеленчуци.

Безопасна ли е яйчената диета?

Яйчената диета може да е безопасна за краткосрочно отслабване, но не е балансирана или устойчива диета в дългосрочен план. Важно е да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете каквато и да е нова диета, особено ако имате някакви здравословни състояния или алергии.

Мога ли да ям други видове храни освен яйца по време на яйчената диета?

Да, можете да ядете и други видове храни освен яйца по време на яйчената диета, но те трябва да са нисковъглехидратни и високопротеинови храни като зеленолистни зеленчуци, зеленчуци и сирене. В някои варианти на яйчената диета се допускат и малки количества протеини от източници като пилешко, пуешко и риба.